UNHCR: etnische zuivering bijna voltooid

De versnelde exodus van Kosovaren naar Macedonië lijkt het resultaat te zijn van een georganiseerde Joegoslavische poging de `etnische zuivering' van Kosovo te voltooien.

Dat heeft de VN-hulporganisatie UNHCR gisteren gezegd nadat opnieuw bijna tienduizend Kosovaren over de grens met Macedonië werden gezet. De afgelopen vier dagen zijn elke dag tussen acht- en tienduizend Kosovaren verdreven. Volgens de UNHCR is de uitzetting door de Serviërs tot in de puntjes georganiseerd: de inwoners van hele dorpen, wijken en buurten worden op de bus gezet, mannen, vrouwen, kinderen en ook bejaarde Kosovaren die er tot dusverre vaak de voorkeur aan gaven in hun dorp te blijven, ondanks de risico's. De Kosovaren moeten tussen twintig en vijftig mark betalen voor de busrit naar de grens. ,,Het is in principe een commerciële operatie. Daarvoor is planning nodig'', aldus een UNHCR-medewerker. De versnelde `etnische zuivering' omvat inmiddels, gerekend vanaf begin vorig jaar, bijna een miljoen Kosovaren – 966.000 volgens UNHCR-cijfers van vanochtend. De versnelling van de afgelopen vier dagen doet vermoeden dat de Serviërs Kosovo nu in hoog tempo willen zuiveren van alle Albanezen die er wonen.

De UNHCR wordt door de toevloed in verlegenheid gebracht. In de vluchtelingenkampen in Macedonië is geen plaats voor de tienduizenden Kosovaren die de afgelopen dagen zijn aangekomen. De afgelopen weken zijn zestigduizend Kosovaren vanuit Macedonië overgebracht naar andere landen, maar het tempo waarin nieuwe vluchtelingen arriveren is veel groter dan dat van de evacuaties uit Macedonië. De Macedonische autoriteiten willen zo snel mogelijk zoveel mogelijk vluchtelingen naar Albanië overbrengen en verwijten de UNHCR dat streven te dwarsbomen. Inmiddels wordt tussen Tetovo en Gostivar in het westen van Macedonië een nieuw kamp voor twintigduizend vluchtelingen gebouwd. In het zuiden van Servië intensiveren de Joegoslavische autoriteiten hun pogingen een eind te maken aan uitingen van verzet tegen de oorlog in Kosovo en de legering van plaatselijke recruten en reservisten in Kosovo. [Vervolg KOSOVO:pagina ]

Kok in Macedonië: Pagina 5