Standbeeld voor stier Sunny Boy

Leeuwarden had al `ús mem', het bronzen standbeeld van de ideale melkkoe in de jaren vijftig. Heerenveen krijgt vanmiddag een beeld van Sunny Boy, de moderne topfokstier van de jaren negentig.

Sunny Boy, die over de hele wereld een miljoen nakomelingen heeft, zou vandaag vijftien jaar zijn geworden. Het dier overleed twee jaar geleden, maar wordt voor zijn prestatie geëerd met een levensgroot standbeeld. Hij heeft 2,5 miljoen rietjes sperma geproduceerd, waarmee koeien zijn bevrucht. De bronzen Sunny Boy is vanmiddag onthuld door Foppe de Haan, de trainer van SC Heerenveen. Het beeld staat voor het nieuwe regiokantoor van de Coöperatieve Rundveeverbeteringsorganisatie Delta Regio Noord in het Friese Haagje.

In CR Delta zijn vijf voormalige provinciale veeverbeteringsorganisaties, waaronder het Fries Rundvee Syndicaat, samengevoegd. CR Delta voert onder meer melkcontroles en inseminaties uit, houdt een registratiesysteem bij van melkproductie en afstamming van vee en heeft een fokprogramma. Volgens Berend Wiarda van CR Delta heeft `superbolle' (Fries voor topstier) Sunny Boy de rundveefokkerij een enorme impuls gegeven. ,,Hij bracht ons land internationaal terug aan de top als exporteur van fokvee.''

De Sunny Boy-dochters zijn zo geliefd, omdat ze tot op hoge koeienleeftijd gemakkelijk veel melk produceren, aldus Wiarda. ,,Ze konden met gemak tot hun achtste of negende veel melk geven.''

Inmiddels is de zoon van Sunny, Cash, in het voetspoor van zijn vader getreden. ,,Hij doet het heel goed, maar hij is niet zo fantastisch als zijn vader'', aldus Wiarda.