SOPA DE AJO Y PAN

De Spaanse keuken is er bij mij met de paplepel ingegoten daar mijn vader een Spanjaard is én gek op koken. Tegen deze achtergrond is het niet zo vreemd dat ik al vroeg besloot kok te worden zodat ik mijn favoriete gerechten regelmatig voor meer mensen klaar kon maken. Ik heb een paar van mijn favoriete recepten, zoals ik die thuis en bij mijn familie in Spanje voorgeschoteld krijg, op een rijtje gezet. Ik hoop dat u er veel eetplezier aan zult beleven.

Het eerste recept dat mij in gedachte sprong was sopa de ajo y pan oftewel knoflook-broodsoep. Zorg dat u na het eten van deze soep lekker binnen kunt blijven want het mediterrane knoflookaroma zal u enige tijd achtervolgen. Deze soep was van oorsprong een soep die vooral door arme mensen in Spanje werd gegeten maar nu toch wel door de meeste Spanjaarden regelmatig word klaargemaakt. Leuke bijkomstigheid is dat de ingrediënten niet duur zijn en de soep snel en makkelijk is te bereiden. U hoeft uw oude brood niet meer weg te gooien, daar dit een van de hoofdbestanddelen van de soep is. Probeer eens te wisselen van broodsoort. De soep word heel anders als u bijvoorbeeld wat volkoren brood neemt in plaats van wit brood. Ook sesambolletjes of brood met verschillende soorten nootjes en zaadjes doen het goed. Er bestaan veel variaties op deze soep. Dit recept is zoals ik het thuis kreeg. Prak de gepelde tomaten en pers de teentjes knoflook. Fruit dit 10 minuten in de olijfolie en voeg daarna de gehakte peterselie toe. Voeg water en bouillonblokjes toe en laat het geheel koken. Hak de boterhammen in kleine stukjes en voeg dit samen met de geklutste eieren al roerend toe. Laat dit alles nog 15 mininuten koken en breng daarna op smaak met peper en zout, indien gewenst. Serveer de soep met wat stokbrood als voorgerecht. Met een groene salade erbij heeft u een prima lunchgerecht

    • Miguel Sanmartin