Schandaal bedreigt herstel in Brazilië

Een politiek schandaal rond de privatisering van de Braziliaanse telefoonmaatschappij Telebras heeft het vertrouwen in een spoedig herstel van de Braziliaanse economie getemperd.

De aandelenbeurs van Sao Paulo sloot gisteren vijf procent lager, nadat het dagblad Folha de Sao Paulo de integrale teksten publiceerde van een telefoongesprek waarin president Fernando Cardoso zijn invloed zou hebben aangewend om de verkoop van Telebras in het voordeel van een pensioenfonds te doen uitpakken.

Uit de opgenomen telefoongesprekken blijkt dat Cardoso toestemming gaf aan het pensioenfonds om zijn naam te gebruiken bij het doen van een bod op de aandelen Telebras. Met de privatisering was in totaal 19 miljard dollar (39 miljard gulden) gemoeid. Ondanks de presidentiële steun gingen de Telebras-aandelen uiteindelijk niet naar het pensioenfonds.

Een woordvoerder van de Braziliaanse president noemde de beschuldigingen ,,sensatiezucht en vol raadselachtige insinuaties die niet overeenkomen met de vertaling van de illegaal verkregen bandopnames''. Een politieke analist in Brasilia, Alexandre Barros, verwacht dat de zaak de populariteit en autoriteit van de president verder kan aantasten. ,,Die was al verzwakt door recessie en hoge werkloosheid.''

Eerder dit jaar stapten de directeur van de Nationale Ontwikkelingsbank en de Braziliaanse minister van Communicatie op omdat ook zij zich voor één van de bieders op Telebras illegaal hadden ingezet.

Cardoso en de Braziliaanse regering waren al eerder in opspraak, omdat regeringsleden vliegtuigen van de luchtmacht gebruikten om naar hun vakantieverblijven te vliegen. (AP)