Prullaria van Cirque du Soleil

Het Canadese circusgezelschap Cirque du Soleil verkoopt T-shirts, bronzen beeldjes en stropdassen gebaseerd op de voorstellingen uit hun wereldomspannende tournees. Nu is er ook een film, Alegría, gebaseerd op de gelijknamige jubileumvoorstelling uit 1994. Te oordelen naar de beelden die ervan in de film te zien zijn, doen de makers esthetische inspiratie op op de frutselafdeling van de Blokker. De beproefde glamour van een traditioneel circus is vervangen door een show van onvoorstelbare geliktheid, waarbij de decors en kostuums voor net zoveel oh's en ah's moeten zorgen als de acrobatiek. Clowns zijn in Cirque du Soleil alleen grappig omdat ze als clowns gekleed gaan. De directeur van Cirque du Soleil, Franco Dragone, is ook de regisseur van de film Alegría. Voor de gelegenheid bedacht hij een witte clown die verliefd wordt op de dochter van de directeur van een reizend circus, dat een verworden stad aandoet waar alle kinderen door een wrede snoodaard gedwongen worden bloemen te verkopen. Met deze verhaallijn hoopt Dragone de kijkers op de ellende van kinderarbeid te attenderen. De scènes buiten het circus, die voor een deel in Amsterdam werden opgenomen, zijn op een bij Cirque du Soleil passende megalomane wijze vormgegeven. Het verhaal rammelt, de symboliek is opzichtig, de timing hopeloos. Alegría is als film een prul dat ze zelfs bij Blokker niet willen verkopen.

Alegría. Regie: Franco Dragone. Met: René Bazinet, Frank Langella, Julie Cox, Clipper Miano. In: Desmet, Amsterdam; Babylon, Den Haag.

    • Bianca Stigter