NKF kwam uit crisis

NKF-holding in Delft, gespecialiseerd in kabels en diensten voor energie- en communicatienetwerken, hield al sinds vorige maand rekening met een overname of fusie. Het bedrijf wist vorig jaar met zijn 2.448 werknemers een ernstige crisis op de Duitse kabelmarkt te overwinnen en de winst weer op te krikken naar 47,2 miljoen gulden, ruim zeven maal zoveel als in 1997.

Van oorsprong fabrikant van stroomkabels, heeft NKF zich de laatste jaren steeds meer gericht op de groeimarkt van glasvezelverbindingen voor telefoon- en dataverkeer. Die is nu al goed voor 60 procent van de omzet (in 1998 ruim 1,2 miljard gulden). NKF verwacht dat de vraag naar communicatiekabels met 20 ruim procent per jaar zal toenemen, terwijl die voor energiekabels slechts een groei van zo'n 3 procent laat zien. In die laatste sector hebben de concurrenten Alcatel en Pirelli een grote voorsprong.

Daarom zoekt het Delftse bedrijf meer winstgroei in diensten met een hoge toegevoegde waarde zoals onderhoudscontracten. NKF is actief in 15 landen en heeft industriële projecten in zeven landen. De twee Duitse joint ventures waren vorig jaar nog verliesgevend, zij het niet meer zo dramatisch als in 1997. Samen met fusiepartner Draka en twee Chinese partners besloot het bedrijf vorig jaar november een fabriek in Wuhan (China) op te zetten, voor de productie van hoogwaardige kabels, bestemd voor telefonie, en antennes voor mobiel bellen.