NAVO verdubbelt vredesmacht Balkan

De NAVO heeft gisteren besloten de troepensterkte van een internationale vredesmacht voor Kosovo te verdubbelen. In plaats van de geplande omvang van 28.000 man, zal de troepenmacht bestaan uit 45.000 tot 50.000 soldaten.

De troepenmacht, die de werknaam KFOR-plus draagt, moet gaan toezien op een bestand in Kosovo, infrastructuur repareren en de terugkeer begeleiden van nu bijna een miljoen Kosovaarse vluchtelingen. Secretaris-generaal Solana liet weten dat KFOR-plus nog altijd een vredesmacht is en geen invasiemacht. Maar hij zei ook dat alle opties open zijn. ,,We halen geen opties van tafel.''

De verdubbeling van de troepensterkte moet er volgens NAVO-woordvoerder Shea voor zorgen dat de vredesmacht voor Kosovo ,,grote, scherpe tanden heeft''. Bij de planning voor de oorspronkelijke vredesmacht van 28.000 man werd nog uitgegaan van het vredesakkoord van Rambouillet. Inmiddels zijn er veel meer Kosovaarse vluchtelingen, meer mijnen en vormen ook de vernielingen aan de infrastructuur in Kosovo een probleem.

De precieze omvang en de samenstelling van KFOR-plus moet de komende week worden bepaald. Volgens Shea zal de macht bestaan uit een NAVO-kern, maar kunnen ook niet NAVO-landen deelnemen. Enkele niet-NAVO-landen zouden al belangstelling hebben getoond. De NAVO heeft nu ruim 14.000 man in het aan Kosovo grenzende Macedonië, de kwartiermakers voor KFOR, en 8.000 man in Albanië voor de humanitaire missie AFOR. Zij zijn nu ingezet bij de opvang van Kosovaarse vluchtelingen.

De NAVO-lidstaten zijn verdeeld over de vraag of grondtroepen moeten worden ingezet als de luchtaanvallen hun doel niet bereiken. Die vraag wordt steeds nijpender, wil men de vluchtelingen voor de winter laten terugkeren. De Amerikaanse NAVO-bevelhebber Clark heeft er vorige week voor gepleit snel te beginnen met de legering van 45.000 tot 50.000 troepen aan de grenzen van Kosovo, om de Joegoslavische president Miloševic onder druk te zetten.

De Spaanse premier Aznar was gisteren vastberaden over het voortzetten van de huidige NAVO-strategie. ,,Er is nu geen reden voor de NAVO om haar strategie te veranderen'', zei Aznar tijdens een bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier. ,,Als we niet slagen, als deze politiek niet slaagt, dan kan ieder totalitair regime winnen.''. Vorige week bepleitte zijn Italiaanse collega D'Alema nog een pauze in de bombardementen, zodra de G8 een principe-akkoord heeft bereikt over een vredesvoorstel. Maar Belgrado heeft volgens Aznar niets gedaan om een pauze te verdienen.

Het diplomatieke overleg over de Kosovo-crisis en het plan van de G8 – de zeven rijkste industrielanden in de wereld plus Rusland – wordt vandaag in Moskou voortgezet door de Russische Kosovo-gezant Viktor Tsjernomyrdin, de Amerikaanse gezant Strobe Talbott en de Finse EU-gezant Martti Ahtisaari. Het is de bedoeling dat Tsjernomyrdin later deze week, mogelijk vergezeld door Ahtisaari, naar Belgrado gaat.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, waarschuwde gisteren tegen hooggespannen verwachtingen. De kans dat Rusland en de NAVO tot een gemeenschappelijk standpunt in de crisis kunnen worden gebracht, is volgens de minister klein. Ivanov sprak vanochtend uitvoerig met Talbott.

    • Birgit Donker