Meer alleenstaanden

Het aantal alleenstaanden is in de jaren negentig sterk gestegen. In 1990 woonden nog 1,8 miljoen mensen alleen, in 1999 waren dat er al 2,2 miljoen. Dat aantal zal nog fors toenemen tot bijna drie miljoen alleenstaanden in 2015, eenderde meer dan nu. Dit schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de zogenoemde huishoudensprognose.

Jongeren hebben de komende jaren steeds minder aandeel in de groei van het aantal alleenstaanden. Er zijn nu ruim 450.000 alleenstaanden jonger dan dertig jaar. In 2015 zal dit aantal maar 50.000 hoger zijn, zo denkt het CBS. Jongeren zien alleen wonen meestal als tijdelijke fase: negen op de tien wil uiteindelijk samenwonen, al dan niet ongehuwd.

Relaties van paren die ongehuwd samenwonen, zijn over het algemeen minder stabiel dan huwelijken. De kans om uit elkaar te gaan ligt ongeveer drie keer zo hoog.

Van de huwelijken loopt rond de 25 procent spaak. Het verbreken van relaties is één van de belangrijkste redenen voor de stijging van het aantal alleenstaanden, met steeds hogere leeftijd.

(ANP)