Mecenas Paul Sacher overleden

De Zwitserse miljardair, muziekmecenas en dirigent Paul Sacher is op 93-jarige leeftijd in basel overleden. Dat is vanmorgen bekendgemaakt door Baselse farmaceuticaconcern Hoffmann- la Roche, waarvan hij groot-aandeelhouder was na zijn huwelijk in 1934 met Maja Hoffmann-Stehlin, de weduwe van een van de oprichters van Hoffmann-La Roche. Sacher, die met een enkele jaren geleden op 26 miljard geschat vermogen behoorde tot de rijksten ter wereld, werd geboren in 1906 als zoon van een vrachtverlader. Hij begon op 6-jarige leeftijd de viool te bespelen en bezocht het Conservatorium van Basel. Na zijn huwelijk kon hij een eigen orkest financieren en hij gaf compositieopdrachten aan belangrijke componisten, zoals Hindemith en Strawinsky. In 1973 richtte hij de Paul Sacher-stichting op, waarin hij het beheer onderbracht van de talloze muziekmanuscripten die hij verzamelde, waaronder een groot deel van de nalatenschap van Strawinsky. (AP)