`Mallory haalde Everest-top niet'

De `bergdetectives' die enkele weken geleden het goed geconserveerde lichaam van de bergbeklimmer George Mallory aantroffen op de Mount Everest, achten het onwaarschijnlijk dat de Brit in 1924 de berg heeft bedwongen. De route omhoog die Mallory had gekozen, was zwaar en kende vele obstakels, aldus de bergdetectives van de Australische Mallory & Irvine Research Expedition. Ook de Kodak-camera van Mallory, waarvan de negatieven uitsluitsel hadden kunnen geven over de vraag of hij al dan niet de top bereikte, is niet teruggevonden. Mallory en zijn metgezel Andrew Irvine vedwenen 75 jaar geleden spoorloos tijdens een poging om de ruim acht kilometer hoge Mount Everest te beklimmen. Het is altijd onduidelijk geweest of het tweetal de top heeft gehaald. Officieel zijn de Nieuw-Zeelander sir Edmund Hillary en de Nepalese gids en drager Tenzing Norgay de eersten die de berg bedwongen in 1953. (Reuters, AFP)