Luchtmacht India ingezet in Kashmir

De Indiase luchtmacht heeft vanochtend vroeg luchtaanvallen uitgevoerd in het noorden van de deelstaat Kashmir om honderden ,,door Pakistan gesteunde infiltranten'' uit het Indiase deel van Kashmir te verdrijven.

Pakistan heeft tot terughoudendheid opgeroepen, maar onderstreept zich te zullen verdedigen als zijn posities worden aangevallen.

Volgens New Delhi zijn de zwaar bewapende infiltranten de afgelopen twee weken tot zes kilometer op Indiaas grondgebied doorgedrongen in de regio rondom de plaatsen Kargil en Drass, even ten zuiden van de bestandslijn tussen India en Pakistan. Het ministerie van Defensie zei vanochtend dat zowel gevechtsvliegtuigen als helikopters zijn ingezet bij de aanvallen, die zullen duren tot India zijn grondgebied heeft heroverd.

De gevechten tussen het Indiase leger en de infiltranten, in het uiterst ontoegankelijk berggebied ten noorden van Kargil, begonnen op 8 mei. Hoewel India en Pakistan in het voorjaar, na het smelten van de sneeuw in de bergpassen, routinematig in schermutselingen verzeild raken, is de dreiging dit jaar veel ernstiger, aldus New Delhi. De door Pakistan gesteunde guerrillastrijders hebben verscheidene bergkammen bezet in het Indiase deel van Kashmir, zei premier Vajpayee gisteren op een persconferentie. Deze keer betreft het niet alleen de infiltratie van huurlingen, aldus Vajpayee, ,,maar de bezetting van Indiaas grondgebied'.

India heeft 15.000 militairen naar Kargil gestuurd. De afgelopen twee weken hebben de grenstroepen van India en Pakistan zware artilleriebeschietingen op elkaar uitgevoerd in de regio. India stelt dat de Pakistaanse beschietingen zijn bedoeld om de infiltratie van de ,,guerrillastrijders'' in India te vergemakkelijken. Islamabad noemt de infiltranten ,,vrijheidsstrijders' uit Indiaas Kashmir. Premier Vajpayee zei dat hij maandag telefonisch heeft gesproken met zijn Pakistaanse ambtgenoot, Nawaz Sharif. Vajpayee heeft tegen Sharif gezegd dat India ,,geen enkele infiltratie in zijn territorium toelaat''.

India en Pakistan vechten al ruim vijftig jaar over de bergstaat. India controleert tweederde van het gebied, Pakistan eenderde. Sinds de onafhankelijkheid en de deling van beide landen, in 1947, voerden India en Pakistan twee keer oorlog om Kashmir. Wederzijdse beschietingen over de bestandslijn komen nog vrijwel wekelijks voor. Beide landen hielden vorig jaar mei, vlak na elkaar, een serie ondergrondse kernproeven en riepen zichzelf uit tot de zesde en zevende nucleaire mogenheden.

De Indiase generaal-majoor Joginder Jaswant Singh, verantwoordelijk voor militaire operaties, zei gisteren op een persconferentie dat het Indiase leger mogelijk nog twee tot drie maanden nodig heeft om de honderden infiltranten weg te krijgen. Het gaat volgens hem om ,,540 tot 680 goed getrainde, zwaar bewapende en goed gemotiveerde militanten'', die de bedoeling zouden hebben om de belangrijkste weg in het noorden van Indiaas Kashmir, van de zomerhoofdstad Srinagar naar Leh in de regio Ladakh, af te snijden. In Pakistan wachten volgens hem nog eens 400 militanten totdat ook zij van het Pakistaanse leger het groene licht krijgen om de bestandslijn over te steken. De infiltranten spreken volgens Singh Pushto, de belangrijkste taal in Afghanistan en de tribale gebieden van Pakistans Noordwestelijke Grensprovincie. Volgens Singh zijn tot nu toe zeker honderd infiltranten gedood.

    • Rob Schoof