Limburgse plassen gaan in de verkoop

De Maasplassen in Midden-Limburg zijn te koop. De eigenaren doen zo'n duizend hectare water en grond, met vijf jachthavens, vier campings en vijf dagstranden, van de hand.

De waterplassen en natuurgronden, bij elkaar 800 hectare, zijn van het bedrijf Aqua Terra NV. De recreatieve voorzieningen, met 150 hectare grond, zijn eigendom van Holding Maasplassen BV.

Aqua Terra kocht de Maasplassen in 1986 – toen nog in totaal tweeduizend hectare en duizend hectare land – voor 6,5 miljoen gulden van de provincie Limburg. De transactie was omstreden. De oppositie in Provinciale Staten vond het verkoopbedrag te laag. Rond de verkoop hing bovendien een zweem van geheimzinnigheid. Zo wisten de Staten niet precies aan ze wie het toeristisch belangrijke plassengbied, zo groot als de Loosdrechtse Plassen, verkochten. Na de verkoop bleek een van de grootaandeelhouders van Aqua Terra een Panamese brievenbusfirma te zijn.

Sindsdien doen in Limburg speculaties de ronde over wie schuilgaat achter de brievenbusfirma. Daarbij zijn namen genoemd van gedeputeerden en eenprojectontwikkelaar die nauwe banden onderhield met het provinciebestuur.

Ook nu nog weigert directeur J. Baggen van Aqua Terra te zeggen wie eigenaar is van de helft van de aandelen. ,,Ik kan alleen zeggen dat het inmiddels een Luxemburgse firma is. Nee, een naam noem ik niet.'' De twee andere aandeelhouders zijn wel bekend. Baggen heeft naar eigen zeggen twintig procent van de aandelen van Aqua Terra. De in Engeland woonachtige Nederlandse zakenman J. Haverhals heeft dertig procent.

Van de oorspronklijk 3.000 hectare plassengebied heeft Aqua Terra nog 800 hectare water en natuur in eigendom. De rest is eerder al verkocht, voor zeker 25 miljoen gulden. Baggen zelf kocht in 1996 via zijn Holding Maasplassen de campings, jachthavens en dagstranden van Aqua Terra. Die zijn nu apart te koop. Baggen zegt met de opbrengst bungalowparken te willen bouwen.

Binnen twee weken moet de verkoop beginnen. Baggen: ,,Ik wacht op de uitslag van een taxatie. Daarvan hangt af hoeveel de plassen moeten opbrengen. Allicht gaat het om tientallen miljoenen guldens.'' De provincie heeft contractueel het eerste recht van koop, maar heeft al laten weten weinig te voelen om de Maasplassen te gaan exploiteren.