KOSOVO

[Vervolg vanpagina ] Gisteren werden in de stad Cacak zes (van de in totaal twintig) leden van het lokaal gevormde `burgerparlement' voor de rechter gebracht en veroordeeld tot boetes van 2.500 tot 7.500 dinar (250 tot 750 dollar) of zestig dagen hechtenis wegens deelname aan niet toegestane bijeenkomsten en lidmaatschap van een niet geregistreerde organisatie. Het `burgerparlement', dat bestaat uit lokale notabelen, verzette zich vorige week tegen de legering van plaatselijke recruten en reservisten in Kosovo. De burgemeester van Cacak, Velimir Ilic, wordt sinds vorige week door de justitie gezocht en is ondergedoken. Ilic is lid van de oppositionele Democratische Partij. Hij wordt net als de leider van die partij, Zoran Djindjic – die naar Montenegro is gevlucht – en de Montenegrijnse president Milo Djukanovic in de Servische media beschuldigd van ,,verraad'' en van ,,collaboratie met de NAVO-agressor''.

Het Joegoslavische leger heeft gisteren alle demonstraties tegen de oorlog verboden en deserteurs gewaarschuwd dat ze een proces voor de krijgsraad riskeren als ze niet onverwijld naar hun legereenheden terugkeren.

De maatregelen zijn genomen met het oog op uitingen van verzet in de steden Cacak, Kruševac, Raška en Aleksandrovac, in het zuiden van Servië, en met het oog op de desertie van tussen achthonderd en tweeduizend soldaten die in de loop van vorige week met hun handwapens hun legereenheden in Kosovo verlieten en naar hun woonplaats Kruševac terugkeerden. Deze deserteurs hebben zich op massademonstraties in Kruševac luidruchtig verzet tegen de oorlog in Kosovo.

Tot nu toe heeft het Joegoslavische leger zich betrekkelijk terughoudend opgesteld jegens zowel de deserteurs als de antioorlogsdemonstranten in het zuiden van Servië. Gisteren echter stelde het leger volgens een in de Montenegrijnse pers geciteerde verklaring dat deserteurs hun wapens onmiddellijk moeten inleveren en dat op deelname aan protestacties ,,robuust'' wordt gereageerd en dat demonstranten zullen worden gearresteerd en berecht. (Reuters, AP, AFP)