Kabelfusie brengt leven in beurs

De kabelfabrieken Draka en NKF waren vanochtend positieve uitschieters op de voor het overige wat flauwe Amsterdamse effectenbeurs. De aankondiging dat Draka uit is op alle aandelen NKF deed de koers van beide fondsen stijgen.

Vooral NKF was in trek. De koers van de kabelfabrikant vloog met ruim 23 procent omhoog, naar 31 euro. Draka biedt 32 euro voor een aandeel NKF, 30 procent boven de gemiddelde slotkoers van de afgelopen dertig dagen. De koers van Draka zelf won 6 procent op 32 euro.

Bij de hoofdfondsen liep na een bemoedigend begin de lucht uit handel. De AEX-index, de graadmeter van de 25 belangrijkste fondsen, noteerde aan het eind van de ochtend een plusje van 1,70 punten op 562,64. Handelaren hoopten dat de stijging van de dollar tot 2,08 gulden de handel de rest van de dag nog een impuls zou geven.

Mooie kwartaalcijfers kwamen Fortis op het Damrak niet op een beloning te staan. Het nieuws dat de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst boekte van 996 miljoen gulden dreef de koers in eerste instantie op tot zo'n 33,50 euro. De aankondiging dat later dit jaar mogelijk een aandelenemissie volgt zorgde voor een daling naar 32,85 euro.

Akzo Nobel deed het van de `blue chips' het beste. Het Arnhemse chemieconcern werd 80 eurocent meer waard (plus 1,98 procent) na het bericht dat zijn vezeldivisie Acordis met het Oostenrijkse Lenzing AG een joint venture opzet in de Verenigde Staten.

KLM leverde 25 eurocent in op 29,05 euro, een gevolg van het afblazen van de overname van Martinair. Heinekens interesse voor brouwerijen van het Britse Whitbread bracht de belegger niet in staat van opwinding. Heineken won 35 eurocent op 53,20 euro.

Atag boette voor zijn winstbijstelling een dag eerder. Een versnelde reorganisatie in de Duitse vestigingen en tegenvallende verkoop van verwarmingsapparatuur zorgde voor een duikeling van dik 10 procent naar 17,50 euro.