Jospin wint debat over Corsica

De regering-Jospin heeft een motie van wantrouwen over Corsica overleefd (252 stemmen voor, 289 tegen). De premier acht een mate van autonomie voor het Middellandse Zee-eiland te overwegen zodra de bevolking de rechtsstaat erkent.

Jospin werd bij de verdediging van zijn beleid geholpen doordat in het onderzoek naar de moord op prefect Claude Erignac eindelijk succes lijkt te zijn geboekt. Vijf van de zes vermoedelijke leden van het commando dat verantwoordelijk is voor de moord in februari '98 op de hoogste Franse vertegenwoordiger op het eiland zijn in hechtenis genomen. De man die zou hebben geschoten is nog voortvluchtig.

De rechtse oppositie probeerde in de Assemblée Nationale vergeefs onderscheid te maken tussen het eventuele succes in het onderzoek naar de moord en het sindsdien gevoerde beleid. Erignac werd begin vorig jaar opgevolgd door prefect Bernard Bonnet, die intussen ook in hechtenis zit, verdacht van het door gendarmes laten aansteken van restaurants die zouden toebehoren aan Corsicaanse nationalisten.

Jospin hield staande dat zijn ministers of ambtenaren van dat onwettige beleid niet op de hoogte waren geweest, laat staan er opdracht toe hadden gegeven. Integendeel, zodra het uitlekte, zijn stappen ondernomen. De prefect is vervangen, justitie doet een onderzoek en wordt daarin niet gehinderd door de regering. Jospin suggereerde dat onder voorgaande rechtse regeringen de bemoeienis van ministers met de loop der justitie aanmerkelijk was geweest.

Op Corsica is inmiddels een dramatisch beroep gedaan op de vermeende schutter, Yvan Colonna, de meest gezochte man van Frankrijk. Zijn vader, een voormalig socialistisch parlementslid, riep zijn zoon op tevoorschijn te komen en zijn onschuld aan de justitie te bewijzen. Minister van Binnenlandse Zaken Jean-Pierre Chevènement zei vanmorgen dat Colonna op het eiland is ondergedoken. De ontslagen prefect Bonnet laat via zijn advocaat steeds weten dat hij de namen van de nu opgepakte vermoedelijke daders al in december aan de justitie heeft doorgegeven. De minister minimaliseert deze tip.

Jospin hernam gisteren het initiatief door over de realiteit en de toekomst van Corsica te spreken. Voor er iets kon veranderen eiste hij ,,de definitieve afzwering van het geweld''. ,,Geen enkele institutionele discussie is denkbaar onder dreiging met geweld. In een democratie als de onze is geweld als vorm van politieke actie niet acceptabel.'' De laatste 25 jaar zijn tientallen moordaanslagen gepleegd en honderden bommen ontploft, meestal bij gebouwen van de overheid. Afpersen is een bedrijfstak geworden. Fraude met Franse en Europese subsidies is een levensstijl waar in veel lagen van de 250.000 koppige bevolking ervaring mee bestaat.

    • Marc Chavannes