Jalabert verstoort feest in dorp van Pantani

Het had zijn dag moeten worden, maar Marco Pantani stond gisteren na afloop van de elfde etappe van de Giro met lege handen. Uitgerekend tijdens de rit die eindigde in zijn geboorteplaats Cesenatico verloor de titelverdediger vier bonificatieseconden op roze-truidrager Laurent Jalabert. Landgenoot Quaranta zorgde met zijn ritzege na een massasprint alsnog voor een Italiaans feestje.

Het was alweer de tweede overwinning van de 24-jarige sprinter tijdens de Ronde van Italië. De voormalig wereldkampioen baanwielrennen drukte zijn voorwiel net iets eerder over de eindstreep dan landgenoot Mario Cipollini. Jan Svorada finishte tijdens de kortste etappe van de Giro als derde en Jeroen Blijlevens moest genoegen nemen met een vierde plaats.

Blijlevens blijft de leider in het puntenklassement en draagt ook in de twaalfde etappe de maglia ciclamino, de paarse leiderstrui van het puntenklassement. Laurent Jalabert blijft de eigenaar van de maglia rosa, het roze leiderstricot.

Uitgerekend tijdens de etappe naar Cesenatico, de geboorteplaats van Pantani, won Jalabert vier bonificatieseconden. Dit tot groot verdriet van de duizenden Italiaanse supporters van Pantani. Zij waren allemaal naar Cesenatico gekomen om hun held naar de roze trui te schreeuwen. Spreekkoren en spandoeken misten echter hun uitwerking.

Voor de start van de elfde etappe nam de Internationale wielerunie UCI bij renners van vier ploegen bloedtesten af. Bij geen enkele coureur werd een onreglementaire waarde geconsteerd.

Leon van Bon raakte de leiderstrui in de Ronde van Groot-Brittannië kwijt. De Nederlander kwam in de derde etappe van Winchester naar Bristol ruim drie minuten later dan winnaar Benoit Joachim over de finish. De Luxemburger voert nu ook het algemeen klassement aan. Patrick Jonker kwam na afloop van de derde etappe als achtste over de meet en is in het algemeen klassement de beste Nederlander. Hij staat zevende.

Dennis Heij won gisteren in Zaltbommel de vijfde etappe van Olympia's Ronde. In de slotfase liet de MGI-renner uit Veghel zijn medevluchters Vincent van Rijn en Arjan Ribbens, beiden van Tegeltoko, ontredderd achter. Heij liep dankzij zijn overwinning een dikke minuut in op klassementsleider Marcel Duijn.

De teleurstelling bij de ploeg van Tegeltoko was groot. Het team dat zaterdag de slag volledig miste en daarom geen enkele renner meer voor in het klassement heeft, mikte op de ritzege in Zaltbommel. Van Rijn en Ribbers, net als Heij eerder al betrokken bij een ontsnapping, misten echter de kracht. Het trio viel na 73 kilometer eendrachtige samenwerking uit elkaar omdat Heij een laatste tempoversnelling doorvoerde. ,,Omdat ik alleen moet aankomen om zeker te zijn van de overwinnning'', verklaarde Heij zijn strijdplan.