Internetsite maakt examenfraude mogelijk

Eindexamenkandidaten op de Nederlandse Antillen hebben gisteren de antwoorden voor de examens Frans (Havo) en Duits (Mavo) van de website `www.internetcollege.nl' kunnen halen voordat hun eindexamen begon.

De antwoorden op de meerkeuzevragen stonden om 12.30 uur Nederlandse tijd al op de website, terwijl de examens Frans en Duits op de Antillen pas om 15.00 uur Nederlandse tijd begonnen wegens het tijdsverschil van zes uur tussen de twee landen.

Op de Antillen doen dit jaar 71 Havo-leerlingen eindexamen Frans. Een aantal van hen studeert verder in Nederland. Het aantal kandidaten Duits is onduidelijk.

In het verleden zijn de examenroosters in Nederland en op de Antillen al op elkaar afgestemd, zodat leerlingen in Nederland de antwoorden niet van tevoren naar de Antillen konden sturen per fax of telefoon. Ook dit jaar heeft het ministerie van Onderwijs met examenwebsites afgesproken dat zij pas om 19.00 uur Nederlandse tijd de examenantwoorden zouden publiceren.

,,Dit zal vervelende consequenties hebben voor de Antilliaanse kandidaten'', aldus de woordvoerder van het ministerie van Onderwijs. Mogelijk moeten zij het examen overdoen. ,,De meeste vakken beginnen om half negen 's ochtends daar en gelijktijdig om half drie hier. Maar we konden dat niet voor alle examens regelen, omdat de examenperiode dan zo lang wordt.''

Redacteur S. Huyg van de onderwijswebsite `Internetcollege' vindt het ,,raar'' dat hij de antwoorden niet op Internet zou mogen zetten. ,,De Nederlandse leerlingen mogen hun antwoordblaadjes ook mee naar buiten nemen, dus zij kunnen die antwoorden ook doorfaxen of bellen naar de Antillen.''

Bovendien, zegt hij, plaatste toetsontwikkelaar Cito de examenopgaven al drie uur vóór de Antilliaanse examens op Internet, waardoor Antilliaanse leerlingen samen ,,in de kantine'' de antwoorden konden bedenken. ,,Dan maakt het niets uit als ik de antwoorden erbij zet'', meent Huyg.

    • Frederiek Weeda