Internationale beurzen

LONDEN

Op de Londense effectenbeurs was vanochtend nauwelijks handel. De FT100-index steeg met 19,5 punten (0,31 procent) tot 6268,8. Volgens handelaren werd gewacht op nieuwe impulsen vanuit Wall Street. Winnaars waren vanochtend Land Securities en Kingfisher, die beide goede resultaten bekendmaakten.

FRANKFURT

Na het verlies van één procent, gisteren, herstelde de beurs van Frankfurt zich vanochtend met een winst van 42,25 punten (0,82 procent) op 5185,35. Uit de stijgingen van S&P futures concludeerden beleggers dat Wall Street vanmiddag een verdere stijging te zien zal geven. De handel was verder extreem rustig, zo zeiden handelaren. Winnaar was detailhandelaar Metro dat hogere resultaten voor 1999 verwacht.

PARIJS

Ook in Parijs werd herstel verwacht van de koersen op Wall Street. De toonaangevende CAC 40-index steeg met 12,93 punten (0,3 procent) tot 4386,71 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vandaag een fractie hoger gesloten. De Nikkei-index steeg met 16,29 punten (0,1 procent) tot 16.230,52. Het koersgemiddelde stond aanvankelijk duidelijk in de min onder invloed van de aanhoudende verliezen op Wall Street, maar later trad herstel op.

Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten waren hoger. In Zuid-Korea steeg de index zelfs met 3,1 procent. De beurs in Australië won 0,2 procent. De beurs van Hongkong boekte aan het eind van de handelsdag ook winst. De Hang Seng-index sloot 0,5 procent hoger op 12.409 punten.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York heeft zich gisteren niet kunnen herstellen van de inzinking de dag ervoor. De koersen kregen opnieuw een flinke tik. De Dow Jones-index, die maandag 174 punten verloor, daalde met nog eens 123,58 punten (1,16 procent) tot 10.531,09. Het was het vierde verlies op rij.

Aan het begin van de dag zag het er nog goed uit. Meevallende cijfers over het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economie bezorgden de Dow Jones-index een winst van 100 punten. Die ging verloren door zwakte van de obligatiemarkt en druk op de financiële sector. De bankfondsen hadden te lijden onder een winstwaarschuwing van First Union Corporation. Later op de dag veerde de Dow toch weer op, maar ook de tweede poging tot herstel mislukte.

Op de valutamarkt in New York stond de koers van de euro tegen het eind van de handel op 1,0615 dollar na een slot van 1,0625 dollar in Amsterdam. De notering van de dollar tegenover de gulden steeg van 2,0735 gulden tot 2,0760 gulden.