Fortis boekt goed kwartaal

Het Belgisch-Nederlandse bankverzekeringsconcern Fortis heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. De netto winst steeg met 31 procent tot 452 miljoen euro (996 miljoen gulden). Ook als de overname van de 25,1 procent die Fortis nog niet had in de Belgische bank ASLK buiten beschouwing wordt gelaten, resteert een flinke winststijging met 22 procent.

Dit heeft Fortis vanmorgen meegedeeld. Zowel de verzeker- als de bankactiviteiten droegen bij aan de groei van het resultaat. Bij de verzekeringen zorgden leven- en brandverzekeringen voor betere resultaten, terwijl de resultaten bij ongevallen en ziekte juist afnamen. Autoverzekeringen vertoonden een sterk herstel. In totaal bedroeg de nettowinst bij de verzekertak van Fortis 203 miljoen euro. Dat is 27 procent hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Ook de bankactiviteiten boekten een forse winstgroei, van 29 procent, tot 285 miljoen euro aan nettowinst. De groei was overigens voor een deel te danken aan commissie-inkomsten uit de verkoop van verzekerproducten via het bankkanaal.

Fortis kondigde vanmorgen aan mogelijk een aandelenemissie te plegen nog voor het einde van dit jaar. Vorig jaar moest het concern een emissie afblazen vanwege het slechte beursklimaat, en eerder dit jaar haalde het concern met een aandelenemissie een half miljard gulden minder op dan gewenst.

De winst per aandeel ging in het eerste kwartaal omhoog van 0,32 euro naar 0,40 euro. Fortis daalde vanmorgen op de beurs met 0,3 procent naar 32,85 euro.