Eeuwig jeugdige Matthäus beleeft een jongensdroom

Vanavond spelen in Barcelona Manchester United en Bayern München de finale van de Champions League. Oudste speler bij de Duitsers is de 38-jarige Lothar Matthäus. Beroemd en berucht, maar hij heeft wel bijna alles gewonnen als voetballer.

In Nederland bestond veel respect voor Danny Blind die op 37-jarige leeftijd nog een leidersrol vervulde bij Ajax. In Duitsland wordt hij overtroffen door Lothar Matthäus. De 38-jarige routinier kan vanavond de kroon op zijn loopbaan zetten als hij met Bayern München de finale van de Champions League wint door Manchester United te verslaan. Maar wat er ook gebeurt, van een afscheid wil de 135-voudige international niet weten. Na aankomst in Barcelona verklaarde de libero gisteren tegenover honderden journalisten doodleuk dat ook volgend seizoen met hem ernstig rekening gehouden moet worden in het belangrijkste Europa-Cuptoernooi.

De twintigjarige profloopbaan van Matthäus kenmerkte zich al door vele sportieve hoogtepunten maar tevens door incidenten en talrijke slepende blessures of operaties. De op 21 maart 1961 in Herzogenaurach (Beieren) geboren Duitser is feitelijk een medisch wonder. De afgelopen vijftien jaar liep hij meer dan tien zware kwetsuren op. De banden aan knieën en enkels scheurden op talrijke plaatsen. Een beschadigde meniscus werd verwijderd, een achillespees knapte af, hij liep fikse vleeswonden op, hij kreeg een gat in zijn hoofd waarvoor een operatieve ingreep noodzakelijk was, zijn bekken kwam scheef te staan, hij brak ribben, zenuwen in de rugwervel raakten beklemd, hij liep een fractuur op aan een middenhandsbeentje en geregeld scheurden spieren als kapot getrokken elastiek. Altijd keerde Matthäus terug in het strijdperk. Hij bleek onverwoestbaar. Zeven keer maakte hij zijn rentree op de velden.

Ondertussen reeg hij de successen aan elkaar. In 1990 veroverde Matthäus in Italië de wereldtitel met het Duitse elftal. Een half jaar later werd hij gekozen tot voetballen van het jaar. Deze maand behaalde hij voor de zesde keer met Bayern het kampioenschap van Duitsland. In 1989 pakte Matthäus met Internazionale ook de Italiaanse titel. Met die club won hij net als met Bayern de UEFA Cup. Maar de Europ Cup 1 ontbreekt nog op zijn palmares.

Matthäus, die aan liefst vijf WK's deelnam, laat er geen twijfel over bestaan dat vanavond een droomwens in vervulling kan gaan. ,,Maar het winnen van de Champions League is niet alleen belangrijk voor mij, ook voor Bayern en het Duitse voetbal. Het zou mooi zijn om de laatste Europa-Cupfinale van de eeuw te winnen van Manchester United, dat met name in de afgelopen veertig jaar een legende is geworden. Er staan twee attractieve ploegen in de finale. Ik verwacht dan ook een supervoetbalfeest voor alle fans.''

De stad van het strijdtoneel spreekt hem aan. ,,Als kind heb ik ervan gedroomd om hier te voetballen. Zoals ik ook graag bij Real Madrid of Ajax Amsterdam ooit hoopte te spelen'', stelde hij recent in een column in Sport Bild.

De ploeg van Matthäus arriveerde gisteren met enige vertraging in hotel Sants, dat min of meer gebouwd is op het centraal station van Barcelona. De late aankomst deed een Engelse journalist schamper opmerken dat de Duitse Gründlichkeit kennelijk is afgebrokkeld. ,,En dat zal dan ook wel zichtbaar zijn op het veld''. Mätthäus reageerde koel: ,,Ik citeer een uitspraak van Gary Lineker. Die zei ooit: `Voetbal is een simpel spel waarin 22 mensen rennen om de bal, maar aan het einde winnen Duitsers altijd'.'' Hij werd vervolgens door een verslaggever vergeleken met Sir Stanley Matthews die op zijn 38ste nog de FA Cup won.

Routine ervaart Matthäus eerder als een voordeel dan als een nadeel ten opzichte van zijn jongere collega's. ,,Door mijn ervaring weet ik met de spanning en alles wat er rond deze wedstrijd gebeurt om te gaan. Ik kan ook de spelers in de ploeg tips geven. Voetballen met jeugdige spelers houdt me jong. Al kan ik de vader zijn van sommige jongens in de selectie.''

Maar er zijn ook perioden geweest dat hij een minder positieve uitstraling had op z'n medespelers. Dan gedroeg Matthäus zich als een querulant en bevuilde hij het eigen nest. Bij Bayern bracht hij enkele jaren geleden een aantal schandalen en andere pikante zaken anoniem de wereld in. Hierdoor kwamen doelman Kahn, Zickler, Kreuzer en Ziege in opspraak. Zij hadden zich te veel uitgeleefd in het nachtleven. De internationals van Bayern - de ploeg is ook nu nog met zeven spelers hofleverancier van Die Mannschaft - wezen Matthäus aan als het grote lek naar de pers. Maar president Beckenbauer en trainer Trapattoni ontnamen Matthäus pas aan het einde van het seizoen zijn aanvoerdersband toen hij een dagboek vol pikante details liet publiceren. Helmer werd de nieuwe leider van Bayern, ofwel FC Hollywood zoals de club toen werd genoemd. Hij is inmiddels geen basisspeler meer en vertrekt aan het einde van het seizoen.

Matthäus had ook jarenlang een vete met Jürgen Klinsmann. De affaires bij Bayern gooiden nog meer olie op het vuur. Maar de ruzie is inmiddels bijgelegd. Klinsmann nodigde Matthäus zelfs uit voor zijn afscheidswedstrijd van afgelopen maandag in Stuttgart. Aan die invitatie kon de verdediger met het oog op de finale van vanavond uiteraard geen gehoor geven. Matthäus schreef Klinsmann een brief en nodigde hem al vast uit voor zijn afscheidsfeestje.

Soms kan Matthäus reageren als een opgewonden standje. Met de jaren des verstands is hij rustiger geworden. Toch explodeert hij nog weleens. Zoals dit seizoen na de wedstrijd tegen 1860 München. De stadgenoot, waarvoor Gerald Vanenburg uitkomt, kwam in de laatste minuut op 1-1 door een dekkingsfout. Matthäus realiseerde zich dat de titel weer even moest worden uitgesteld en ontstak in de kleedkamer in grote woede. Trainer Ottmar Hitzfeld probeerde hem tevergeefs tot rust te manen. De oefenmeester zou zich volgens Matthäus enkele weken later onttrokken hebben aan het knallende kampioensfeest in een discotheek in München. De vermoeidheid had de rustige Hitzfeld parten gespeeld. De diplomatieke trainer, die voor de tweede keer de Champions League kan winnen na de stunt met zijn vorige werkgever Borussia Dortmund tegen Juventus in 1997, wist van Bayern een eenheid te smeden en lastposten als Matthäus, Basler en Effenberg in de pas te laten lopen.

    • Erik Oudshoorn