Drugsrunners in Rotterdam van alle kanten gepakt

De Rotterdamse belastingdienst heeft de afgelopen maanden tien drugsrunners aanslagen opgelegd van 22.000 tot een miljoen gulden. Daarnaast inde de dienst van dertien runners belastingschulden, oplopend tot meer dan een ton, en nam 22 auto's in beslag.

Zeventien runners krijgen niet langer een uitkering of worden daarop gekort door de sociale dienst. Van vier runners is het rijbewijs ingetrokken. En de vreemdelingendienst van de Rotterdamse politie heeft inmiddels één illegaal in Nederland verblijvende runner het land uitgezet.

Dat zijn de eerste resultaten van het nieuwe Rotterdamse ontmoedigingsbeleid voor drugsrunners, Alijda genoemd. Drugsrunners – meestal jonge mannen van Marokkaanse afkomst met snelle auto's en veel geld – brengen drugstoeristen naar een van de drugspanden in de stad en veroorzaken daarmee overlast voor omwonenden. Bij de politie zijn 385 drugsrunners bekend.

Volgens justitie is inmiddels de helft van hen met Alijda in aanraking geweest. Justitie van Breda en Dordrecht hebben al aangegeven de nieuwe methode ook te willen toepassen.

Het belangrijkste wapen van Alijda is informatie; door gegevens te koppelen kunnen alle betrokken diensten de runners aanpakken. De sociale dienst en de belastingdienst pakken de runner in de portemonnee. Zo heeft de politie bij controles op de autosnelweg een lijst bij zich van drugsrunners met een belastingschuld. ,,Wordt iemand van die lijst aangehouden, dan is snel een deurwaarder van de belastingdienst ter plaatse om een aanslag op te leggen of bezittingen in beslag te nemen'', aldus een woordvoerder van de belastingdienst.

Tegelijkertijd wordt het rijgedrag van runners aangepakt. Op de snelweg doen zij alles om potentiële afnemers te bereiken: links en rechts inhalen met snelheden boven de tweehonderd kilometer per uur, plotseling remmen, afsnijden. Dat wordt afgestraft met een doorverwijzing naar het Centraal bureau afgifte rijvaardigheidsbewijzen, waar opnieuw een rijexamen moet worden afgelegd.