Draka wil concurrent NKF kopen

Twee grote Nederlandse kabelproducenten, Draka uit Amsterdam en NKF uit Delft, gaan fuseren. De krachtenbundeling wordt gerealiseerd door een bod van Draka op NKF.

Als het bod succesvol is, ontstaat er een bedrijf met een omzet van meer dan 3 miljard gulden. Het concern behoort daarmee tot de tien grootste kabelbedrijven ter wereld en komt in Europa op de derde plaats. De twee ondernemingen verwachten voordelen bij de productie van glasvezelkabel en glasvezelkabelsystemen. Ook denken ze dat ze kunnen groeien in het segment laagspanningskabels en kabels voor mobiele telecommunicatie.

Draka biedt biedt 32 euro (70,52 gulden ) voor een aandeel NKF, dat is een bonus van 30 procent boven de slotkoers van de afgelopen dertig dagen. Draka doet het bod gestand als binnen vier weken 70 procent van de aandelen NKF is aangemeld.

NKF zette zichzelf vorige maand al voorzichtig in de etalage. De kabelfabriek herstelde zich afgelopen jaar van het rampjaar 1997, toen de winst met maar liefst 86 procent ineen zakte door tegenvallers in Duitsland en Azië. Directeur A. van de Laar zei in april bij de presentatie van de jaarcijfers dat zijn bedrijf op dat moment een mooie koop was. ,,Het is allesbehalve onze wens om gekocht te worden, maar wij hebben een relatief open mind.''

NKF, van oorsprong een producent van stroomkabels, is de laatste tijd steeds meer actief in de groeimarkt van de glasvezelverbindingen. Nu al komt circa 60 procent van de omzet (vorig jaar 1,2 miljard) uit telefoon- en datakabels. Het Delftse concern is van plan zich op korte termijn te ontdoen van een groot deel van zijn energiekabelproductie, een sector die de afgelopen jaren aanhoudend kampte met overcapaciteit. NKF wil een deel van haar energiekabelactiviteiten in Delft en in het Finse Pikkala (samen vorig jaar een omzet van 250 miljoen gulden) verkopen aan het Italiaanse Pirelli Cables & Systems. Met de Italianen is hierover al een principe-akkoord bereikt. Ook onderzoekt NKF de mogelijkheden om de 50 procents deelneming in de Duitse joint venture Kaiser KWO Kabel Energie in Berlijn te verkopen.

Draka (omzet vorig jaar 1,5 miljard en voortgekomen uit Philips) heeft het de afgelopen tijd aanzienlijk beter gedaan dan de twee Nederlandse concurrenten NKF en Twentsche Kabel. De Draka-directie meldde in maart dat ,,alle cijfers op groen staan'', Draka heeft het afgelopen jaar enkele grote acquisities gedaan (onder andere in Engeland en Azië).

Draka en NKF zijn geen onbekenden van elkaar. Vorig jaar besloten zij samen in China een fabriek te bouwen waar kabels voor mobiele communicatie worden gemaakt.

Draka boekte vorig jaar een nettowinst van 121,8 miljoen, een stijging van 15 procent in vergelijking met het jaar ervoor. NKF wist in 1998 het resultaat met 63 procent te verbeteren naar 46,2 miljoen.

De fusie en de verkoop van onderdelen heeft volgens de directies van beide bedrijven geen gevolgen voor de werkgelegenheid.

Het bestuur van het nieuwe concern zal bestaan uit de huidige directies van NKF en Draka.