Draka sterk in kabels

Draka Holding in Amsterdam, met 37 vestigingen en 4.700 werknemers actief in Europa, Noord-Amerika en Azië, ontwikkelt, produceert en verkoopt een breed assortiment draad en kabel voor uiteenlopende toepassingen. Draadverbindingen voor dataverkeer en laagspanningskabels zijn de kernproducten.

Vorig jaar haalde de groep een omzet van 1,6 miljard gulden en een nettowinst van 121,8 miljoen, tegen 105,7 miljoen gulden in 1997. Op de Europese markt heeft Draka een marktaandeel van 10 procent. In Noord-Amerika levert het bedrijf kabels volgens klantspecificatie voor de industrie en offschore-toepassingen. Via de vestigingen in Malaisië, Singapore, Thailand emn China, en deelnemingen in China, India en Oman zijn afzetkansen in Azië en het Midden-Oosten opgebouwd.

Begin dit jaar kocht Draka nog 65 procent van de aandelen MCI Cable in Bangkok van Monterey Holding, met een jaaromzet van circa 40 miljoen gulden. Juist nu Thailand de eerste tekenen vertoont van financieel herstel bood deze investering volgens Draka goede groeikansen in de productie en verkoop van laagspanningskabels. In maart volgde de aankoop voor 70 miljoen gulden van de Britse kabelactiviteiten van Delta, met een omzet van 430 miljoen gulden.

Door de fusie met NKF wordt het nieuwe bedrijf de derde kabelproducent in Europa en gaat tot de grootste tien producenten in de branche ter wereld behoren.