Complete Bach bij drogist

Staatssecretaris Rick van der Ploeg was door de drogisterijketen Kruidvat wel uitgenodigd voor de presentatie van de complete Bach Editie op cd, maar de cultuurbewindsman was helaas verhinderd. In een briefje zei hij wel ,,dat ik zeer onder de indruk ben van uw ronduit aanstekelijke initiatief om Bach te ontsluiten voor een breed publiek.'' Al is Van der Ploeg nu demissionair, het bedrijfsleven zet zich in voor zijn kunstbeleid dat werkt aan het brengen van kunst naar de massa.

Het jaar 2000 is het 250ste sterfjaar van Johann Sebastian Bach (1685-1750) en vanaf september 1999 tot december 2000 brengt Kruidvat al zijn muziek uit in twintig losse boxen met in totaal 155 cd's. Terwijl andere labels tussen de 2000 en 3000 gulden rekenen, kost de complete Bach bij Kruidvat 450 gulden. Dat is ƒ2,80 per cd, zei algemeen directeur Siebrand gisteren in de Spiegelzaal van het Amsterdamse Concertgebouw. De introductie-cd kost ƒ1,99. Kruidvat (477 winkels in Nederland en 77 in België) is sinds 1991 met tal van goedkope uitgaven uitgegroeid tot ,,een grote speler'' op het gebied van de klassieke cd. De Nederlandse klassieke cd-markt is klein met 8.5 procent van de totale cd-markt en een omzet van 100 miljoen. Kruidvat heeft daarvan weer 8 procent, in geld gemeten. Maar vanwege de lage prijzen is Kruidvats aandeel in aantallen zeer groot: 40 procent van de in ons land verkochte klassieke cd's komt uit de schappen van de drogist.

,,Kruidvat is salonfähig geworden'', zei Pieter van Winkel, die via zijn Joan Records de Kruidvat-cd's levert. Met Bach hoopt Kruidvat dat prestige nog te vergroten, evenals het marktaandeel. De verwachte verkoop van 20.000 Bach-sets betekent 3 miljoen cd's. Maar de grenzen van de groei zijn in zicht en sommige componisten waren te productief. ,,Telemann op 500 cd's zullen we onszelf en de consument niet aandoen.''

Kruidvat heeft een groot deel van zijn Bach-opnamen ingekocht bij andere labels. Zo neemt Hans Fagius het complete orgelwerk (17cd`s) voor zijn rekening. In de Passionen (9 cd's) wordt gezongen door o.a. Emma Kirkby en Michael Chance en in de wereldlijke cantates en andere vocale werken (25 cd's) de stemmen zijn te horen van Arlen Augér, Edith Mathis, Peter Schreier en Theo Adam.

Kruidvat neemt ook zelf nieuw op: klavierwerken (23 cd's) met o.a. Bob van Asperen, Pieter-Jan Belder en Menno van Delft en de cantates (60 cd's) met het Elburgse Holland Boys Choir en het Nederlands Bach Collegium o.l.v. Pieter Jan Leusink. Het laatste project wordt in anderhalf jaar opgenomen, een absoluut wereldrecord, waarvoor Leusink zes keer per week in touw is, terwijl zijn jongens ook nog voetballen en luisteren naar heavy metal en grunge. Maar ze doen het volgens Leusink met liefde want ,,Bach was een onwijs gave kerel.''

    • Kasper Jansen