Certificaathouders Arena moeten voor EK kaarten inleveren

De 2.200 certificaathouders van de Amsterdam Arena is in een laatste voorstel gevraagd voor het Europees kampioenschap van volgend jaar 1.500 kaarten in te leveren van zowel een groepswedstrijd van het Nederlands elftal als een duel in de halve finale. Het betreft een kwart van de 6.000 plaatsen die in het bezit zijn van de certificaathouders. Dit om de organisatie van Euro 2000 tegemoet te komen. Die wil het liefst dat de directie van de Arena het stadion leeg oplevert voor alle wedstrijden.

Eerder wezen de certificaathouders, onder wie ook bezitters van sky-boxen en founders, voorstellen van Euro 2000 massaal van de hand. In totaal 88.2 procent wenste niet tegemoet te komen aan het verzoek om plaatsen beschikbaar te stellen. De directie van de Arena heeft de bezitters van de stoelen, die recht hebben op koop van tickets, vorige week een antwoordformulier gestuurd. Daarop moesten de certificaathouders binnen twee dagen aangeven of ze bereid waren in te gaan op het nieuwe voorstel.

,,Daar wordt goed op gereageerd'', vertelde een woordvoerdster van de Arena vanochtend. ,,De formulieren stromen binnen. Wij weten dat ruim 88 procent van de certificaathouders niet bereid was zijn plaats in te leveren. Dan blijft dus twaalf procent over die geen behoefte heeft wedstrijden op het EK te volgen. Die mensen hebben alleen een zitplaats in de Arena gekocht om duels van Ajax te zien. Het overzicht ontbreekt nog. Maar ik verwacht dat de directie van Euro 2000 binnenkort meer informatie verschaft over de vrijgekomen plaatsen.''

De Amsterdam Arena heeft op het EK vijf wedstrijden toegewezen gekregen, drie groepswedstrijden, een duel in de kwartfinale en een in de halve eindstrijd. Het Nederlands elftal speelt twee groepswedstrijden in de hoofdstad. Naar nu blijkt heeft Euro 2000 de directie van de Arena voorgesteld één wedstrijd in te leveren. Dit zou het duel in de halve finale moeten zijn, terwijl een wedstrijd van het Nederlands elftal geruild zou worden voor een andere groepswedstrijd. De Amsterdam Arena heeft deze voorstellen als onbespreekbaar afgewezen, maar wel een aantal toezeggingen moeten doen om het oorspronkelijke schema te mogen handhaven.

Het veel besproken stadion en de gemeente Amsterdam zullen hun rechten op een kleine 1.000 kaarten per wedstrijd afstaan aan Euro 2000. De Arena start bouwprojecten om 750 extra stoelen te creëren. Er komen tijdelijke skyboxen in de Rai Panorama Lounge. Daarnaast worden de certificaathouders `gepaaid' met 1.400 hospitality-tickets voor een tent buiten het stadion. Wie tussen de 700 en 900 gulden betaald kan rekenen op een gratis parkeerplaats, catering in de genoemde locatie én een Euro 2000-geschenk.