4.000 kilo coke onderschept

De douane heeft op 10 mei ruim vierduizend kilo cocaïne, met een straatwaarde van circa vierhonderd miljoen gulden, aangetroffen in de Rotterdamse haven. Het is de grootste vangst van cocaïne in Nederland ooit.

De drugs waren volgens de douane afkomstig uit Peru en hadden als eindbestemming Portugal. Rollen stof fungeerden als een deklading. Op de zending was als inhoud aangegeven `215 packages denim fabrics'.

De container met de rollen stof werd geselecteerd voor controle en daartoe afgeleverd in de Douane Controle Loods.

De inhoud van de container werd gecontroleerd met een zogenoemde palletscan. Door middel van röntgenstralen was te zien dat de stofrollen waren gevuld met pakjes met een onbekende inhoud. Bij nader onderzoek met een speurhond kwam vast te staan dat het om cocaïne ging. In totaal bleek er 4.008 kilo cocaïne te zijn verscheept. De drugs zijn op de avond van 10 mei onder zware beveiliging vernietigd.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is samen met de Portugese en Spaanse autoriteiten naar aanleiding van deze vondst begonnen met een onderzoek. In belang van dit onderzoek heeft de douane besloten de vangst van de drugs pas vandaag bekend te maken. In Portugal zijn gisteren verschillende aanhoudingen verricht in verband met het drugstransport.

De grootste vangst cocaïne in Nederland ooit bedroeg tot dusver 3.234 kilo. Deze partij drugs werd in 1994 in Amsterdam onderschept.

Eerder deze maand stuitte de douane op de grootste partij cocaïne die tot op heden op de luchthaven Schiphol is aangetroffen. Het ging hier om een zending van 700 kilo cocaïne, met een waarde van 70 miljoen gulden, afkomstig uit Suriname. De onderschepping van deze lading was er volgens de Surinaamse regering mede de oorzaak van dat de Surinaamse gulden de afgelopen weken sterk in waarde is gedaald.

Vorig jaar werden 33.000 kilo verdovende middelen in beslag genomen.