Opinie

    • Youp van ’t Hek

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is cricket en Zuid-Afrika is rugby. Daar gaat het hier om. Afgelopen zaterdag werd er de hele dag gecricket. De Zuid-Afrikanen droogden de Engelsen af. Alle televisies stonden op deze wedstrijd afgestemd. In de winkels, de benzinestations en uiteraard de kroegen. En iedereen keek. Werken was bijzaak, zoals het hoort. 's Avonds was het rugby, halve finale van The Super Twelve, een soort Champions League. De beste twaalf clubs van het zuidelijk halfrond. Kaapstad verloor en was in diepe rouw.

Mijn zondag was hier als elke Nederlandse zondag: gewoon naar Ajax. De Amsterdamse club heeft hier een filiaal geopend, een club gekocht of eigenlijk twee clubs. De Cape Town Spurs en de Seven Stars fuseren en gaan volgend seizoen verder onder de naam Cape Town Ajax. De Amsterdammers investeren zes miljoen gulden. Dat is een halve Vierklau. Als ze hier een nieuwe Benny wegplukken hebben ze de investering er ruim uit.

Ik mocht naar de laatste wedstrijd van de Seven Stars en zag een abominabel potje op een afgetrapt veldje, het Athlone Stadium. Een groot woord voor dit verveloze tribunetje. In het stadionnetje kunnen een paar duizend mensen, maar die wilden zondag niet. Er zaten er een paar honderd en op de voorzitter en mijn clubje vrienden na was iedereen zwart. Voetbal is hier een zwarte sport, die in Kaapstad niet maar in Johannesburg wel leeft. Daar komen zeventigduizend mensen naar een wedstrijd. Hier amper vierhonderd, maar die maken wel een verschrikkelijk leuk lawaai. Vooral roepen. Nooit hetzelfde. Alles door elkaar. De F-side kent liedjes. Hier roept iedereen voor zich. En dat levert een schitterende kakefonie op. Ik zag de Stars met 3-1 winnen van de Moroka Swallows en ik zag zelden zoveel gestuntel. De wedstrijd was zo slecht dat hij daardoor juist leuk was. Iedereen liep elkaar in de weg, liet de meest gemakkelijke ballen over de zijlijn gaan en het leukste was de uitgooi van de keeper van de Swallows. Hij gooide hem naar de spits van de Stars, die onmiddellijk scoorde. Omgekocht? De trainer van de Stars heet Grobbelaar. Dat zegt genoeg. Bruce gaat weg, er komt een Nederlandse trainer, achtentwintig jongens worden ontslagen, er komen zes nieuwe bij en met vierentwintig spelers gaat Cape Town Ajax een gooi doen naar het kampioenschap. Mocht er een nieuwe Benny bij zitten dan heeft Ajax Amsterdam de eerste optie. Dus is de investering niet veel. Je moet Benny als een munteenheid zien. Hoeveel staat de Benny? De koers is zes miljoen! Hoeveel heeft Ajax in Cape Town gestopt? Een halve Benny.

    • Youp van ’t Hek