Zestiende Spaanse titel voor Barcelona

Tienduizenden supporters hebben de voetballers van Barcelona gistermiddag gehuldigd. Een dag eerder was na de 4-1 zege op Alavés de tweede landstitel onder Louis van Gaal een feit geworden. ,,We hebben ook nog heel attractief voetbal gespeeld'', zei de Nederlandse trainer tevreden. ,,We gaan nu een gooi naar de overwinning in de Champions League doen. Dat wordt steeds moeilijker, want het gaat steeds meer op een Europese competitie lijken.''

Barcelona dankt het zestiende kampioenschap uit de honderdjarige clubhistorie aan de sterke tweede helft van de competitie. Daarin werd slechts één keer verloren, van Valencia. Voor de winterstop was er na vier opeenvolgende nederlagen nog sprake van een crisis bij de miljoenenclub. De positie van Van Gaal zou toen wankel zijn geweest, maar de trainer heeft dat altijd ontkend. ,,Ik ben steeds in mijn filosofie blijven volgen'', zei de trainer. ,,Belangrijk was dat ik altijd het vertrouwen heb gehouden van de spelersgroep. We hebben last gehad van het post-WK-syndroom. Vijftien spelers van mij kwamen vermoeid terug van het WK.''

Het is de zesde titel van Barça onder een Nederlandse trainer. Cruijff werd vier keer kampioen met de club. Het succes van dit seizoen is Nederlandser dan ooit. Barcelona heeft drie trainers en acht spelers uit Nederland. Van hen scoorden Cocu en Kluivert in de kampioenswedstrijd van zondag. Frank en Ronald de Boer kwamen er als laatsten na de winterstop bij. ,,Sinds onze komst is de organisatie beter geworden'', constateerde Ronald de Boer, die tegen Alavés wisselspeler was.

Uitgerekend in het stadion van Barcelona, Camp Nou, vindt morgenavond de finale van de Champions League tussen Manchester United en Bayern München plaats. Verdediger Jaap Stam zal vrijwel zeker in de Engelse basisopstelling staan. Hij is herstellende van een achillespeesblessure. Uit voorzorg begon Stam in de FA-Cupfinale van afgelopen zaterdag tegen Newcastle United, die door Manchester United met 2-0 werd gewonnen, op de bank. De 26-jarige Stam viel het laatste kwartier in en werd daardoor na Arnold Mühren en Marc Overmars de derde Nederlander die de belangrijke beker won. In de dagen na de finale op Wembley werkte Stam hard aan zijn herstel.

Manchester United had zaterdag in de FA Cup-finale op Wembley geen kind aan Newcastle Nited, de ploeg van coach Ruud Gullit. Sheringham scoorde voor rust, Scholes na rust. Af en toe liet Manchester United voetbal van hoog niveau zien. De kampioen miste echter een groot aantal kansen.

De Engelse ploeg moet het morgen in Barcelona doen zonder aanvoerder Roy Keane en aanvaller Paul Scholes spelen. Ze zijn geschorst. Bij tegenstander Bayern München zijn de Braziliaan Giovane Elber en de Fransman Bixente Lizarazu langdurig uitgeschakeld met knieblessures. De politie in Barcelona zet 6.000 manschappen in voor de finale.

portret Ferguson

pagina21