Weer onrust bij Boijmans na uitspraak Dercon

Amper een dag nadat bemiddelaar E. Jurgens zijn plannen presenteerde om de crisis bij het Rotterdamse Boijmans Van Beuningen te bezweren, is er weer nieuwe onvrede in het museum ontstaan. Boijmans-directeur Chris Dercon zei vrijdag bij Radio Rijnmond dat hij er nog steeds aan denkt stukken uit de collectie te verkopen. Juist naar aanleiding van dit punt kwam een paar weken geleden een al langer sluimerend vertrouwensconflict binnen het museum tot uitbarsting. Dercon herhaalde dat het mogelijk moet zijn stukken te verkopen, om daarmee werk aan te kopen dat beter in de collectie past.

Hoofdconservator moderne kunst Piet de Jonge reageerde gepikeerd. Hij liet weten dat Dercon daarmee liet blijken ,,nog niets te hebben gedaan waardoor het vertrouwen hersteld wordt. Er komt een externe discussie over het al dan niet verkopen van kunst. Dit is een erg voorbarige uitspraak''.

Dercon wilde een doek van de Amerikaan Mark Rothko verkopen om onder andere de uitbreiding van het museum te kunnen financieren. Het personeel eiste daarop zijn vertrek. PvdA-senator Jurgens werd gevraagd een bemiddelingspoging te ondernemen. Hij stelde voor tijdelijk een tweede directeur aan te stellen om de communicatie te verbeteren. (ANP)