Vriesekoop levert nog één kunststuk voor De Treffers

Tranen van ontroering liepen bij de tafeltennissters Lydia Schoonewille en Diana Bakker van Schoonderbeek/De Treffers over de wangen, toen hun ploeggenoot Bettine Vriesekoop zaterdag nog één kunststuk opvoerde. Zeven weken na het overlijden van haar levenspartner bezorgde de inmiddels vierenhalve maand zwangere Vriesekoop haar club de vierde landstitel door in de beslissende partij tegen NAK/Den Helder Elena Timina in twee games (23-21 en 21-9) te verslaan. ,,Het geeft een goed gevoel dat ik mijn teamgenoten blij heb kunnen maken'', zei de vooral fysiek gesloopte Vriesekoop.

De 37-jarige Amsterdamse keerde verrassend terug voor het derde duel in de finale van de play-offs om het voorjaarskampioenschap. Bij een 1-1 stand had De Treffers als najaarskampioen voldoende aan één overwinning voor de landstitel en die kwam tot stand, omdat Timina drie partijen verloor. Nadat de Chinese Dong Li in drie games beter verdedigde dan de Russische kopvrouw van Den Helder was Timina ook machteloos aan de zijde van Emily Noor in het dubbelspel tegen het koppel Dong Li/Bakker. Bij een 3-1 voorsprong voor De Treffers bleek de 30-jarige Russin de ideale tegenstander.

In haar openingspartij tegen Noor constateerde Vriesekoop nog dat de zwangerschap haar teveel belemmerde in de rally's. Maar in de fenomenale eerste game tegen verdedigster Timina kreeg Vriesekoop meer tijd om de bal te plaatsen. ,,Ik heb me ook geheel op die partij geconcentreerd'', zei Vriesekoop. Nadat de tweevoudig Europese kampioene op 20-18 twee gamepoints had verspeeld, was Timina op 21-20 dicht bij gamewinst. Maar de Russin blokkeerde op het cruciale moment tegen een speelster van wie ze al negen jaar niet meer had gewonnen.

Zo leverde Vriesekoop toch een kapitale bijdrage aan de landstitel van De Treffers. Tafeltennis bleek een nuttige therapie in het rouwproces, dat ze momenteel doormaakt. ,,Het was een prettige afleiding na de dood van mijn vriend'', erkende Vriesekoop. ,,Juist nu hakt mijn zwangerschap er emotioneel stevig in. Ik stond dan ook met een raar gevoel achter de tafel. Het is ook loodzwaar te spelen met een vrucht in je buik. Ik had bij het bewegen telkens het gevoel mijn evenwicht te verliezen. Maar sportarts Peter Vergouwe adviseerde me juist te gaan sporten, het komt de zwangerschap alleen maar ten goede.''

De laatste partij in haar illustere carrière heeft Vriesekoop naar eigen zeggen allang gespeeld. Volgend seizoen is ze na de bevalling wellicht opnieuw beschikbaar voor De Treffers, dat reeds de Chinese Ni Xia Lian, Melissa Muller en Jana Timina, de zes jaar jongere zus van Den Helder-speelster Timina, heeft aangetrokken. ,,Zeker nu vind ik het prettig bij de sport betrokken te blijven'', zei Vriesekoop. ,,Toch hoop ik niet dat mijn rentree volgend jaar weer nodig is.'' Treffers-coach én Jong Oranje-trainer Hans Lingen zou er geen bezwaar tegen hebben. ,,Als je ziet welk een hoog niveau zij nog bereiken, besef je eens te meer hoe slecht de Nederlandse jeugd is.''