Varkenspest geen reden tot paniek

Of de schrik er weer in zit bij de varkensboeren in Limburg? ,,Welnee', zegt voorzitter F. Vrenken van de Vereniging voor Varkenshouders in Limburg door de autotelefoon.

,,We zijn alert, houden ons strikt aan hygiënemaatregelen en verder heeft het geen zin om je erg druk te maken.' Vrenken is vanochtend op weg voor spoedoverleg met ambtenaren van het ministerie van Landbouw in Den Haag. Dat volgt op de uitbraak vorige week van klassieke varkenspest bij een bedrijf in het Duitse Wegberg, even over de grens bij Roermond.

In een poging erger te voorkomen heeft het ministerie extra bedrijfscontroles, strengere invoerregels en een voor veertig bedrijven in de Limburgse grensstreek geldend verbod op het vervoer van varkens afgekondigd.

Het ministerie heeft de vorige varkenspestepidemie nog vers in het geheugen. Ook die kwam uit Duitsland. Van februari 1997 tot maart 1998 trof de ziekte 429 bedrijven. Elf miljoen varkens en één miljoen pasgeboren biggen werden afgemaakt. De bestrijding kostte 2,9 miljard gulden, waarvan 1,9 miljard gulden opging aan een opkoopregeling.

Hoezeer het ministerie ook bevreesd is voor herhaling van een zo grote epidemie, tot veel opwinding bij de boeren heeft het nieuws nog niet geleid. De uitbraak van varkenspest vlak bij het concentratiegebied van de Nederlandse varkenshouderij wordt gelaten ontvangen. Vrenken: ,,Natuurlijk zit die vorige pest nog in het hoofd, maar als iedereen de regels toepast hoeft er weinig aan de hand te zijn. We moeten elkaar geen angst aanpraten.'

Nederland is sinds maart vorig jaar officieel varkenspestvrij. Duitsland niet. In oktober vorig jaar werd opnieuw varkenspest gevonden, onder meer in het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen. Toen al is de invoercontrole verscherpt. De nieuwe dreiging komt op een moment dat de varkensstallen weer zo bijna net zo vol zijn als voor de varkenspestepidemie. Uit CBS-cijfers blijkt dat er vóór de pest uitbrak jaarlijks gemiddeld 14 miljoen varkens in de stallen stonden. Eind 1997 waren er dat nog maar 11,4 miljoen. Nu, een jaar na het einde van de epidemie, telt Nederland alweer 13,4 miljoen varkens.