`Telecomfusie met Duitsers blijft optie'

Na het geslaagde bod op Telecom Italia is Olivetti-topman Roberto Colaninno overleg begonnen over het verdere verloop van de machtsovername. Hij sluit niet uit dat hij met Deutsche Telekom in gesprek blijft over een mogelijke fusie met Telecom Italia.

Colaninno ontmoette gisteren zijn belangrijkste tegenspeler, Franco Bernabè. Deze trad vanochtend met de andere bestuurders van Telecom Italia af, nu 51,87 procent van de aandelen in dat bedrijf is aangemeld op het openbare bod van Olivetti. De overname moet worden geformaliseerd op de aandeelhoudersvergadering van 28 juni. Colaninno overweegt de komende vijf jaar zelf Olivetti en Telecom Italia te gaan leiden.

Het centrum-linkse kabinet heeft er bij Olivetti op aangedrongen snel met een uitgewerkt bedrijfsplan te komen. Het ministerie van Schatkist heeft een golden share van 3,4 procent in Telecom Italia. ,,Wij hopen snel te horen wat hun beleidsplan is, vooral met betrekking tot werkgelegenheid en innovatie in deze strategische sector'', zei premier Massimo d'Alema gisteren.

De vakbonden vrezen dat Colaninno tienduizenden mensen wil ontslaan bij Telecom Italia, een in 1997 geprivatiseerd staatsbedrijf dat de bedrijfscultuur van vroeger nog niet helemaal heeft afgelegd. Colaninno heeft eerder gesuggereerd dat er 15.000 banen zouden moeten verdwijnen. Afgelopen weekeinde zei hij alleen dat sanering ook zou leiden tot nieuwe banen, vooral voor jongeren.

Colaninno moet op korte termijn een aantal belangrijke besluiten nemen. Telecom Italia zou deze week een akkoord formaliseren met de Australische mediamagnaat Murdoch over verkoop van Stream, een slecht lopende dochteronderneming voor abonnee-tv.

Ook moet Colaninno besluiten of de gesprekken tussen Telecom Italia en Deutsche Telekom doorgaan. Deutsche Telekom houdt uitdrukkelijk de deur open. ,,Ik ben er nooit tegen geweest om alle mogelijkheden te bespreken,'' zei Colaninno afgelopen weekeinde. ,,Ik ben blij te constateren dat Ron Sommer (de baas van Deutsche Telekom) van mening is veranderd'' over de overname door Olivetti van Telecom Italia.

Colaninno heeft eerder plannen tot fusie van de Duitsers en Telecom Italia gekritiseerd. Hij vond het een gelegenheidsplan van Bernabè, bedoeld om Olivetti's bod te blokkeren. Hij vond ook dat Telecom Italia hardere voorwaarden kan stellen voor fusie met een staatsbedrijf als Deutsche Telekom.