`Tandenborstel' bruist van energie

Voor het eerst in vier maanden maakte tennisser Petr Korda gisteren weer zijn befaamde schaar- sprong. Toch kan Roland Garros het laatste toernooi worden voor de Tsjech, die wacht op een uitspraak in zijn dopingzaak.

Petr Korda is niet geboren om in de schijnwerpers te staan. Zijn collega-tennissers zeggen spottend dat hij zo mager is dat hij zelfs in een tl-balk nog een salto zou kunnen maken. `De menselijke tandenborstel' wordt de 31-jarige Tsjech met het stekelkapsel ook wel genoemd. Wie de 1,90 meter lange en slechts 70 kilo zware tennisser wel eens in zijn blote bast heeft zien trainen, gelooft alle verhalen over doping niet. Een kantoorklerk, een haas in de marathon desnoods. Maar een grandslamwinnaar, de nummer twee van de wereld? Maak dat je moeder wijs.

Toch begonnen alle recente discussies over doping in de tennissport bij Petr Korda. Eind vorig maakte de Internationale Tennis Federatie (ITF) bekend dat de Australian-Openkampioen van 1998 op Wimbledon betrapt was op het gebruik van anabolen. In zijn plas zaten sporen van nandrolon. De ITF nam hem zijn in Londen verdiende prijzengeld en punten af. Maar Korda ontliep de gebruikelijke sanctie (een jaar schorsing) omdat hij de bond wist te overtuigen van zijn onschuld. De tennisser had geen idee hoe het spierversterkende middel in zijn lichaam was terechtgekomen.

De spelers, Richard Krajicek voorop, protesteerden tegen wat zij klassenjustitie noemden. De ITF krabbelde terug en er ontspon zich een juridische strijd waarin het Hof van Arbitrage voor Sportzaken in Zwitserland binnenkort uitspraak moet doet. En dus begon Petr Korda gisteren aan zijn elfde Roland Garros in het besef dat het weleens het laatste toernooi uit zijn tennisloopbaan kan worden. ,,Parijs was in 1988 mijn eerste grandslam. Als ik uitgerekend hier afscheid moet nemen, kan ik daar vrede mee hebben.''

Niet dat de veteraan blij zou zijn als dit zijn laatste optreden in het tenniscircus wordt. Korda heeft juist de smaak weer te pakken gekregen. ,,Ik bruis van de energie'', zei hij gisteren na zijn knappe overwinning in de eerste ronde op de Spanjaard Alberto Martin (7-6, 6-1, 4-6 en 6-3). De linkshandige Tsjech heeft het gevoel dat hij nog minstens tot het eind van dit jaar meekan en misschien nog wel een jaar langer.

Een opmerkelijke uitspraak van de man die door de dopingzaak mentaal gebroken leek. Na zijn glorieuze overwinning op Marcelo Rios, vorig jaar in de finale van de Australian Open, klom Korda naar de tweede plaats op de wereldranglijst. Mede door blessures begon hij daarna aan een vrije val op de ATP-ranglijst. Sinds het begin van de dopingzaak won de huidige nummer 124 van de wereld zelfs bijna geen partij meer. De befaamde schaarsprong waarmee hij overwinningen vierde leek verleden tijd.

,,Door allerlei oorzaken had ik geen lol meer in tennis'', legde Korda gisteren uit. ,,Na mijn grandslamzege heb ik een tijdje in de wolken geleefd, ik was opgebrand.'' Maar zijn grootste probleem was uiteraard de dopingzaak. Collega's keken hem met de nek aan. De Spanjaard Galo Blanco weigerde hem in januari in Melbourne met de zege te feliciteren.

Verbitterd keek Korda terug op die periode. ,,Het heeft mijn spel gedood, mijn persoonlijkheid op de baan. Maar het heeft me niet als persoon gedood. Mijn familie heeft me gered. Na de Australian Open dit jaar kwam ik er achter dat deze affaire me bleef achtervolgen. Ik kon het daarna niet meer opbrengen als een prof te leven.''

Hij genoot van zijn familieleven, van het samenzijn met zijn vrouw en zijn twee dochters. Maar daar stond tegenover het verlies van het plezier in zijn werk. Met een ,,dood hart'' stond hij de afgelopen maanden op de baan.

De afgelopen twee weken stond hij weer met plezier te trainen. Op baan 4 van het tennispark aan de rand van Parijs maakte hij voor het eerst in ruim vier maanden weer zijn schaarsprong. ,,Het is moeilijk uit te leggen, maar het voelde goed'', zei de Tsjech.

Voordat hij in de catacomben verdween sprak Korda de hoop uit dat het Hof snel tot een uitspraak komt. ,,Echt, ik ben vreselijk teleurgesteld in deze situatie. Ik dacht er zo snel mogelijk een datum voor de rechtzaak zou zijn. Helaas ziet het daar nog steeds niet naar uit. Maar laat één ding duidelijk zijn. Als deze French Open mijn laatste toernooi wordt, is dat niet mijn beslissing.''

    • Arjen Ribbens