Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een gesprek met de Indonesische oppositieleidster Megawati Soekarnoputri over haar kansen bij de Indonesische parlementsverkiezingen op 7 juni op het presidentschap. Verder aandacht voor de positie van D66 in de kabinetscrisis en de wijze waarop de partij enigszins haar gezicht kan redden. Ned.3, 22.34-23.10u.

DOCUMENTAIRES

The rat among us. De rat kwam via handelsroutes naar Europa en zorgde daar voor afschuwelijke pestepidemieën. Discovery, 19.30-20.30u.

Terzake. Vierde aflevering over Europese verkiezingen op 13 juni behandelt de problematiek van migranten en asielzoekers. Canvas, 20.30-20.55u.

Histories. Zie TV-vooraf. Canvas, 20.55-21.45u.

Antenne: Ambon. Over de strijd op Ambon tussen Molukse christenen en moslims. Met twee Nederlandse Molukkers wordt op Ambon gezocht naar een antwoord op de vraag in hoeverre de Molukse tragedie een religieus conflict is. Ned.2, 21.35-22.00u.

Ready to wear. Serie over de sociale geschiedenis aan de hand van het veranderende modebeeld door de jaren heen. Vanavond over hoe het zelf maken van kleding ooit een normaal onderdeel van het dagelijks leven was. Afl.: Fashioned at home. BBC2, 22.00-22.30u.

Grensverleggers. Portret van Ellen Verbeek, de vrouw van Derk Sauer die in Moskou uitgever is van een aantal glossy bladen. Verbeek is hoofdredacteur van het Russische vrouwenblad Cosmopolitan. Zij bezoekt o.a. een concert van een Russische popster en de 93-jarige Nederlandse Rinske Hof die al sinds 1931 in Rusland woont. Ned.1, 22.29-22.59u.

The terror technicians. John Wardley bedacht ooit special effects voor James Bond-films maar richt zich nu op het ontwerpen en bouwen van achtbanen. Discovery, 23.00-24.00u.

Kwintessens. Slot van een serie over de grenzen van het weten geeft een portret van theoretisch natuurkundige dr. Marileen Dogterom die zich met levende cellen bezighoudt. Zij onderzoekt bij het instituut voor Atoom- en Molecuulfysica de groei en structuur van microtubuli, configuraties van lange eiwit-strengen die kunnen duwen en trekken in een levende cel. Ned.2, 23.35-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

Europa ist überall. Discussieprogramma over de integratie binnen de Europese Unie in de komende eeuw. Met medewerking van de voorzitters van alle politieke partijen in de Duitse Bondsdag. ARD, 21.35-22.30u.

Alleen op de wereld. Gesprek met advocaat mr. O. Hammerstein die vijf jaar geleden onschuldig werd opgepakt op verdenking van het witwassen van 17 miljoen gulden. Hij gaat o.a. in op zijn ongewenste band met kunstenaar Rob Scholte. RTL5, 22.15-22.55u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met oud-minister en oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn en kinderboekenschrijfster Els de Groen. Lebbis & Jansen treden op. RTL4, 23.15-24.00u.

AMUSEMENT

Laat de leeuw. Speciale uitzending uit Jeruzalem in het teken van het Eurovisie Songfestival. Paul de Leeuw praat samen met duo-presentator Henk Binnendijk met bekende Israeliërs en Nederlanders die al jaren in Israel wonen over geloof en ongeloof in het heilige land. Ned.3, 23.10-0.05u.

MUZIEK

Koningin Elisabethwedstrijd 1999. Ruime samenvatting en reportages van de optredens van de twee finalisten voor piano in deze Belgische wedstrijd voor klassieke muziek. Canvas, 23.00-0.30u.

KUNST

Talking movies. Onder andere aandacht voor de première van Notting Hill in New York (met Hugh Grant en Julia Roberts); The Phantom Menace (de nieuwe Star Wars-film) en een gesprek met Billy Crudup, de hoofdrolspeler in Without Limits. BBC World, 22.30-23.10u.

FILM

Das Boot (2) (Wolfgang Petersen, 1981, West-Duitsland). Zesdelige tv-versie van peperdure verfilming van Lothar-Günther Buchheims autobiografische bestseller (1973). Het verslag van het claustrofobische bestaan in een U-Boot anno 1941 werd goeddeels gezuiverd van nazistische elementen. Met Jürgen Prochnow. SBS6, 20.30-21.25u., onderbroken door reclame.

K-9 (Rod Daniel, 1989, VS). Actiekomedie geeft eigen draai aan buddy-clichés. Excentrieke rechercheur James Belushi krijgt een herdershond als partner. Veronica, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

Rainmaker (Joseph Anthony, 1956, VS). Attractie van deze babbelzuchtige adaptatie van toneelstuk van N. Richard Nash schuilt hoofdzakelijk in met Oscarnominatie bekroonde hoofdrol van Katharine Hepburn. Als oude vrijster kruipt ze uit haar schulp onder invloed van oplichter Burt Lancaster die in het Kansas van 1913 pretendeert voor regen te kunnen zorgen. ARD, 0.45-2.40u., nagesynchroniseerd.

. Same Time, Next Year (Robert Mulligan, 1978, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 1.25-3.20u.

The Evening Star (Robert Harling, 1996, VS). Soort vervolg op Terms of Endearment (James L. Brooks, 1983) is niet meer dan een voetnoot bij het origineel. Shirley MacLaine mag dit keer haar egocentrisme botvieren op kleindochter Juliette Lewis en twee kleinzoons. Oppervlakkige familiekroniek lijkt wel televisie. ZDF, 1.40-3.40u., nagesynchroniseerd.

Delirious (Tom Mankiewicz, 1991, VS). Even belegen als hinderlijk moraliserende komedie waarin sullige John Candy na een klap op zijn kop ontwaakt als heldhaftig personage in de door hem geschreven soap-serie. Met Emma Samms als doortrapte dame en Mariel Hemingway als het miskende meisje van zijn dromen. Morgen, SBS6, 15.25-17.00u., onderbroken door reclame.