Sam Rivers & Alexander von Schlippenbach

Een muzikant die zijn werkwijze in de tekst van het cd-hoesje vergelijkt met die van Homerus en James Joyce, getuigt van de ambitie de tijdgeest te willen ontstijgen. Sam Rivers, de Amerikaanse fluitist en saxofonist in kwestie, probeert met de cd Tangens inderdaad een tijdloos muzikaal landschap te scheppen. In de vijf composities die hij schreef en opnam met de Berlijnse pianist Alexander von Schlippenbach presenteert hij een mengsel van complexe thema's, vrije klankassociaties en lyrische motieven.

Omdat de stukken zo losgezongen zijn van iedere gangbare context, genereert de muziek bij eerste beluistering wellicht een ongemakkelijk gevoel van bevreemding. Rivers' hese uithalen en nerveuze vibrato's op fluit en zijn in kortademige saxofoonuitbarstingen worden door Von Schlippenbach voorzien van hink-stap-sprong patronen of berustende lange noten.

De pianist creëert een voortdurend veranderende - en daardoor interessante - muzikale omgeving van contrasten en versterkingen die het spel van de blazer extra kracht meegeven. Op bijna speelse manier worden weinig voor de hand liggende thema's heen en weer gekaatst of energieke vraag-antwoord-dialogen gevoerd.

Tangens is een aanwinst voor de luisteraar met het geduld om tijd de cd meerdere malen te beluistern alvorens een oordeel te vellen en een oor voor subtiel, virtuoos samenspel.

Sam Rivers & Alexander von Schlippenbach: Tangens (FMP, CD99. Distr. BV Haast)

    • Edo Dijksterhuis