RKC ontsnapt opnieuw aan degradatie

Honderden supporters van RKC bestormden het veld nadat hun ploeg zich door een 4-1 zege op Roda JC wederom had verzekerd van deelname aan de nacompetitie. Het voorkomen van rechtstreekse degradatie wordt in Waalwijk bijna traditioneel als een kampioenschap gevierd. Het was een potsierlijk beeld van een charmante familieclub, die zich nu in een groep met Emmen, Dordrecht en FC Zwolle moet zien te handhaven in de eredivisie. Met een steen in zijn maag had RKC-coach Martin Jol de tussenstanden bij de concurrenten NAC en Sparta gevolgd. Na afloop van de zenuwenoorlog tegen het fletse Roda JC constateerde Jol opgelucht dat hij ,,de klucht van de koe'' had gezien.

Verschillende scenario's in de strijd tegen degradatie waren in Waalwijk de revue gepasseerd en Jol werd stapelgek van de warrige informatie die hem tijdens het duel met Roda had bereikt. ,,Het was een flinke domper te horen dat NAC tegen Ajax op voorsprong was gekomen'', vertelde Jol. En ironisch tegen zijn perschef: ,,Of was dat ook een grap? Op een gegeven riep iemand dat NAC met 3-1 voorstond. Ik heb maar niet meer geluisterd, al was het een leuke ervaring met al die verschillende gevoelens te worden geconfronteerd.''

Uiteindelijk overheerste bij Jol de voldoening dat hij, als opvolger van de ontslagen Peter Boeve, RKC vanuit een bijna uitzichtloze situatie toch nog naar de nacompetitie had geloodst. En dat door een kapitale overwinning op de club die hem vorig seizoen nota bene had ontslagen. ,,Voor een paar mensen bij Roda JC'' vond Jol het jammer dat de Limburgers zondag een fraaie kans op deelname aan de Champions League hadden verspeeld. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit, toen uitgerekend Roda-spits Bob Peeters na een kwartier zijn gram haalde door de bal na een corner van Eric van der Luer achter RKC-doelman Rob van Dijk te schieten: 0-1.

De Belgische aanvaller van Roda behoorde met zijn landgenoten Van Houdt en Vanderheyden tot de felste opponenten van Jol. In diverse interviews hadden de Vlamingen de werkwijze van de trainer uit Scheveningen gehekeld en juist Peeters had het vuurtje voor de pikante confrontatie met zijn vroegere coach flink opgepookt. ,,En dan scoort Peeters tegen ons voor het eerst van zijn leven met zijn rechterbeen'', zei Jol. Met uitdagende gebaren in de richting van de man wiens bloed hij wel kan drinken, vierde Peeters zijn treffer. ,,Dan is het toch aardig als Bob het veld uiteindelijk met de staart tussen zijn benen moet verlaten'', sprak Jol vergenoegd.

Alsof Jol het zo had geregisseerd, werd hij even later door Roda-invaller Bernard Tchoutang innig omhelst en gefeliciteerd met de herkansing voor RKC. ,,Dertien van de twintig spelers bij Roda hebben een ander beeld van mij dan de Belgen'', zei Jol. ,,Ze bellen me nog steeds. Maar als een voetballer zijn doelen niet bereikt, gaat hij om zich heen schoppen.''

Laconiek had Jol kunnen verwijzen naar de hartstochtelijke relatie, die hij inmiddels met de fans van RKC heeft opgebouwd. Voor de vierde keer hopen de Brabanders aan degradatie te ontsnappen via het naspel tussen de nummers 16 en 17 van de eredivisie en zes ploegen uit de eerste divisie. Voor Jol wordt het de eerste keer dat hij deelneemt aan die danse macabre om twee plaatsen in de eredivisie. Stiekem heeft hij al gekeken naar het aantal tegentreffers van zijn tegenstanders in de groep. ,,Maar je moet de goden niet verzoeken. Zelfs een ploegje als Dordrecht speelt keurig met vier aanvallers. Daarom weigerde ik ook op de schouders te gaan van de supporters. Iedereen in Waalwijk denkt dat we het wel weer zullen redden. Maar ik houd mijn hart vast.''

Voor adviezen over de nacompetitie kan Jol onder anderen terecht bij Dejan Govedarica, die RKC zondag met twee doelpunten over de drempel hielp. Net als zijn landgenoten gaat de Servische middenvelder diep gebukt onder de oorlog in zijn vaderland. ,,Het leed van de bombardementen in Servië is niet in woorden te vangen'', prevelde Govedarica. ,,Maar ik probeer als prof mijn werk zo goed mogelijk te doen. Ik heb bij Volendam ervaren dat een nacompetitie uit zes finales bestaat.'' Voor RKC staat de eerste krachtproef donderdag tegen Emmen op het programma.

    • Robèrt Misset