Pinkpop ziet zwart geld in festivals

Grote muziekevenementen als popfestivals zijn een aantrekkelijke dekmantel voor het witwassen van zwart geld. Bovendien zijn ze geliefd bij menig grote sponsor. Dat leidt tot alsmaar stijgende gages, zei Pinkpoporganisator Jan Smeets zaterdag op de eerste dag van het dertigste Pinkpopfestival. In het gevecht om de grote namen lopen popfestivals als Pinkpop steeds meer kans het onderspit te delven. Smeets stelt dat artiesten vaak bezwijken voor het grote geld.

Namens Pinkpop is Smeets lid van Yourope, het Europese samenwerkingsverband van grote popfestivals. Samen met collega-organisatoren van bijvoorbeeld Torhout/Werchter (België), Nyon (Zwitserland) en Roskilde (Denemarken) signaleert hij dat de organisatie van een groot muziekevenement aantrekkelijk is voor diegenen die hun zwarte geld willen witwassen. ,,Je geeft gewoon een hogere kaartverkoop op en dan heb je een deel van je geld witgewassen. Wij zien die dingen om ons heen gebeuren'', vertelt Smeets. De illegale praktijken hebben vooral in voormalige Oostbloklanden plaats.

De zwartgeldmafia en de enorme bedragen die sponsors willen neertellen voor het verbinden van hun naam aan concerten en festivals, baren Smeets zorgen. ,,Bij het contracteren van artiesten hebben we daar last van. Er worden idioot hoge bedragen geboden. Artiesten kunnen elders al gauw twee keer zo veel geld krijgen.'' Een voorbeeld van een groep die te veel vroeg, is de Engelse groep Blur, die dit jaar dan ook ontbrak op Pinkpop. (ANP)