Philips verhoogt zijn belang in Origin van 88 naar 98 procent

Philips verhoogt voor ongeveer 270 miljoen gulden zijn belang in automatiseerder Origin van 88 naar 98 procent. Verkoper van het aandelenpakket is Beagle Investments, een consortium van de Rabobank, ABN Amro en NPM Capital.

Volgens Philips maakt de aankoop van de aandelen duidelijk dat Origin een van de acht fundamentele bouwblokken is waaruit het bedrijf is samengesteld. De verwerving van volledige controle mag volgens een woordvoerder niet worden gezien als een eerste stap op weg naar een beursgang.

Bij het ontstaan van Origin uit de begin 1996 gerealiseerde fusie tussen BSO/Origin en Philipsdochter C&P heeft Beagle aan Philips een optie verstrekt op 10,2 procent van de aandelen. Die optie kon tussen januari en juni van dit jaar worden uitgeoefend. De 270 miljoen die Philips nu betaalt vloeit voort uit een berekening waarin onder meer de winst en omzet die Origin nu behaalt meetellen.

De resterende twee procent van de aandelen van Origin zijn in handen van managers en werknemers. Oprichter Eckardt Wintzen van Origin verkocht het laatste deel van zijn belang eind 1997 waardoor Philips' belang uitkwam op 88 procent. Vorig jaar heeft Philips tevergeefs geprobeerd een belang van 25 procent in Origin te verkopen aan Price Waterhouse.

Origin kon jarenlang het groeitempo en winstniveau van andere automatiseerders niet bijbenen. De laatste tijd komt daarin enige verbetering. In de eerste drie maanden van dit jaar realiseerde Origin een omzetgroei van 15 procent en een brutomarge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) van 6 procent, nog altijd veel minder dan beursgenoteerde Nederlandse automatiseerders als Cap Gemini, CMG of Getronics.

Analisten vermoeden dat Philips Origin, dat eerder plannen voor een beursnotering moest afblazen, binnen enkele jaren naar de beurs zal brengen.Dat Philips Origin als building block omschrijft doet volgens hen niet veel terzake. ,,Boonstra heeft vorig jaar gezegd dat iets kernactiviteit is zolang het kernactiviteit is. Dat kan van het ene op het andere moment veranderen, zoals we zagen bij Polygram.''

In het aandelenbelang van 98 procent dat Philips heeft in Origin is het potentiële belang dat managers en werknemers door uitoefening van hun opties zouden kunnen realiseren niet meegeteld. Inclusief de Originaandelen die deze belanghebbenden in de toekomst kunnen verwerven bedraagt het belang van Philips 94 procent.