Onvrede overheerst bij judoploeg na EK

Maarten Arens lag op de mat en keek de vrouwelijke hoekscheidsrechter diep in de ogen. Het vlaggetje dat ze na afloop opstak, had de verkeerde kleur. Arens verloor gisteren in de finale van het Europees kampioenschap tot 81 kilogram na beslissing van de scheidsrechters met 2-1 van de Portugees Delgado.

De nederlaag van Arens was illustratief voor het Europese toernooi van de Nederlandse ploeg. Op alle vier de dagen kwamen de judoka's in Bratislava keer op keer te kort. Vijf medailles bedroeg de oogst, maar bijna niemand hield een goed gevoel over aan de wedstrijden in de Slowaakse hal.

Vorig jaar leverde de Europese titelstrijd acht medailles op, twee gouden, één zilveren en vijf bronzen. Ditmaal moest de nationale ploeg genoegen nemen met één keer zilver en viermaal brons. Europees kampioenen Mark Huizinga en Françoise Harteveld onttroond. Beiden wonnen brons. Favorieten als Dennis van der Geest, Ben Sonnemans en Claudia Zwiers konden hun status niet waarmaken. Alleen Van der Geest won brons. ,,Maar ik ben aangeslagen, het was een slecht toernooi'', zei de zwaargewicht, die de beste Europeaan van het voorseizoen was.

Het gaf mannenbondscoach Louis Wijdenbosch al met al ,,een rotgevoel''. ,,Maar we hoeven niet opnieuw te beginnen, op het WK komen we weer terug. De verschillen in de judotop zijn zo klein, het is gewoon stuivertje wisselen. Iedereen ziet dat wij potentie hebben om wereldtoppers af te leveren, alleen zit de concurrentie niet stil. Zij stellen zich op ons in, het blijft elke keer een strijd. De Nederlandse ploeg is geen automaat waar na inworp van een gulden kampioenen komen uitrollen.''

Arens was dichtbij goud, net als Deborah Gravenstijn en Huizinga. Voor de eerste werd het zilver, voor de anderen brons. De mooiste medaille lieten ze zelf door hun vingers glippen. ,,Ik had gewoon meer moeten doen in de finale, ik had moeten winnen'', vond Arens die hinder ondervond van een schouderblessure. ,,Ik kon hem nauwelijks optillen. Ik had gewoon te weinig kracht'', stelde hij vast.

Zes judoka's zijn zeker van deelname aan de WK, die in oktober in Birmingham worden gehouden. Omdat Arens, Van der Geest, Huizinga, Vriezema, Harteveld en Gravenstijn bij de eerste vijf eindigden in Bratislava, zijn zij verzekerd van uitzending. Een plaats bij de eerste zeven bij de WK geeft recht op deelname aan de Olympische Spelen. (ANP)