Niet Bernabè maar Olivetti kan feest vieren

Tot eind vorige week zat Franco Bernabè nog hoog te paard bij Telecom Italia. Maar vrijdagavond kon hij de champagne opbergen en verloor hij van Olivetti. Vervolgens wordt Agnelli beticht van ,,een dolkstoot in de rug.''

Vrijdagochtend had Franco Bernabè nog hoop. De baas van Telecom Italia had een doos champagne laten komen, in de hoop de nederlaag van zijn tegenspeler Roberto Colaninno te kunnen vieren. Maar 's avonds, nog voor de officiële cijfers bekend waren gemaakt, knalden de kurken uit het open raam van de handelsbank Mediobanca in Milaan, die Olivetti steunde bij zijn openbare bod. En toen wist iedereen: Bernabè kan gaan pakken.

De uitslag van de vier maanden durende strijd had volgens financiële analysten nauwelijks beter kunnen uitpakken voor Olivetti. Dat uiteindelijk 51,78 procent ja heeft gezegd op het bod van 11,5 euro, geeft Olivetti de controle over Telecom Italia voor ongeveer 30,8 miljard euro.

Olivetti heeft zelf een moeizaam proces van sanering achter de rug dat jaren heeft geduurd. Daardoor zijn er vrijwel geen eigen reserves. Het bedrijf moet zich voor de overname van het meer dan vijf keer zo grote Telecom Italia diep in de schulden steken: Tecnost, de Olivetti-dochter die is gebruikt als instrument in de overname, zit nu met een schuldenlast van 15,5 miljard euro. Een fors deel van die schuldenlast zal onherroepelijk drukken op Telecom Italia, en daarom zou het nadelig zijn geweest als veel meer aandeelhouders waren ingegaan op het bod. Als Olivetti al zijn belang verder zou willen vergroten om de vruchten te plukken van zijn eigen plannen, kan het nu veel goedkoper op de markt terecht. Telecom Italia sloot gisteren in Milaan op 9,4 euro.

Olivetti heeft gewonnen, maar in veel opzichten begint nu het spel pas. Het kabinet heeft meteen laten weten dat Olivetti snel duidelijkheid moet scheppen over zijn banenplan. Bovendien kan Colaninno goed een partner gebruiken. Hij heeft de deur naar Deutsche Telekom niet dichtgedaan, maar schermt ook met andere opties. En daarbij duikt vaak de naam op van mediamagnaat Silvio Berlusconi.

Een paar losse eindjes kunnen alvast aan elkaar worden geknoopt. Nu de overname is gelukt, gaat ook de verkoop van Olivetti's bestaande telecommunicatiebelangen door. De Duitse Mannesmann-groep was een partner in Omnitel (mobiele telefonie) en Infostrada (vaste lijnen), maar koopt Olivetti voor 7,6 miljard euro uit en wordt daarmee een concurrent op de Italiaanse markt. Mannesmann krijgt nu 55 procent van Omnitel in handen en 100 procent van Infostrada. Staatssecretaris van Algemene Zaken Bassanini zei gisteren van Mannesmann de verzekering te hebben gekregen dat het management van de Omnitel en Infostrada in Italiaanse handen zal blijven.

De rol van Deutsche Telekom in Italië is onzeker. Het bedrijf was met France Telecom en het elektriciteitsbedrijf Enel een partner in Wind, de derde telecommunicatie-exploitant. Maar de flirt met Bernabè heeft veel kwaad bloed gezet.

,,Olivetti heeft een grootse toekomst, maar veel schulden,'' zei Gianni Agnelli. Hij behoort tot de kerngroep van aandeelhouders Telecom Italia die vrijdagmiddag Bernabè lieten vallen en besloten in te gaan op het bod van Olivetti - een besluit dat Bernabè verbitterd ,,een dolkstoot in de rug'' noemde.

De oplossing van dat schuldenprobleem zal op korte termijn de strategie van Colaninno bepalen, ook al omdat hij in eigen land agressieve concurrentie op het gebied van de tarieven heeft aangekondigd - zo heeft hij beloofd de tarieven voor internationaal bellen binnen drie jaar met 70 procent te verlagen.

Colaninno heeft gezegd dat het belang van zestig procent dat Telecom Italia heeft in haar dochter voor mobiele telefonie, TIM, wil terugbrengen om cash te krijgen, zonder de controle op te geven. Ook heeft hij gesuggereerd dat hij Telecom Italia's belangen in Zuid-Amerika zou verkopen om de schuldenlast te verminderen, maar vraag is of dat wel zo'n goed idee is in een tijd van internationalisering.

Een partner met geld zou zeer welkom zijn. Het kabinet heeft al laten weten geen principiële bezwaren te hebben tegen een rol voor Berlusconi's Fininvestgroep in Telecom Italia. Berlusconi heeft signalen gegeven dat hij wel geïnteresseerd is. Maar hij zou dan wel zijn belangen moeten afstoten in Albacom (vaste telefonie) en kan niet meer meedingen naar de vierde licentie voor mobiele telefonie.

    • Marc Leijendekker