MOORDCOMPLOT -

In Georgië zijn volgens de regering dit weekeinde een moordcomplot en een staatsgreep tegen het bewind van president Edoeard Sjevardnadze verhinderd. Sjevardnadze zei in Tbilisi dat een ,,gevaarlijke tegen de staat gerichte groep'' hem en een aantal andere Georgische leiders wilde vermoorden. Tien mensen zijn inmiddels gearresteerd.

Sjevardnadze zei dat de samenzwering gericht was tegen het pro-Westerse beleid van Georgië. Volgens de Georgische procureur-generaal, Dzjamlet Babilasjvili, waren de samenzweerders van plan de residentie van Sjevardnadze te bezetten en de aanval te openen op het parlement en het gebouw van de televisie.

Het meesterbrein van het complot zou de vroegere minister van Staatsveiligheid Igor Georgardze zijn, die zich al sinds 1995 schuilhoudt in Rusland na een poging Sjevardnadze af te zetten. De Georgische regering heeft Rusland al in 1995 om zijn uitlevering gevraagd, maar zonder succes.