Millennium plaagt banken

De koersen van ABN Amro en ING zijn vanochtend met respectievelijk 3 en 2 procent gedaald. Ook technologiefondsen als ASML, producent van machines voor chipfabricage, softwarebedrijf Baan en elektronicaconcern Philips volgden koersdalingen van branchegenoten op Wall Street gisteravond.

In lijn met dalingen op andere beursen in Europa verloor ook de AEX-index van de 25 meest verhandelde fondsen in Amsterdam ruim 1 procent. Aan het begin van de middag stond de AEX 6,5 punten lager op 560,72 punten. Het enige lichtpuntje was KPN Telecom, dat bijna 3 procent in waarde steeg tot 46 euro in reactie op het nieuws dat Olivetti de overnamestrijd rond Telecom Italia heeft gewonnen.

De bankensector kwam gisteren onder druk te staan na een rapport van een Amerikaanse analist van CSFB, die waarschuwt voor millenniumproblemen. De `bug' zou de winsten in de financiële sector kunnen aantasten. ABN Amro raakte vanochtend 65 cent kwijt op 41,20 euro, ING verloor 1,05 euro op 53,20 euro.

In de technologiesector bestaat in de Verenigde Staten de vrees dat de waardering inmiddels erg hoog is geworden. ASML daalde met 2,30 euro tot 41,20 en Baan met 60 cent tot 11,20 euro. Philips verloor 1,90 euro op 83 euro.

Het aandeel van effectenbank Van der Hoop was de grote verliezer. Na een winstwaarschuwing, afgelopen vrijdag, raakte het fonds vanochtend 1,30 euro kwijt op 10,50 euro. De kwartaalcijfers van Benckiser veroorzaakten weinig enthousiasme. Het Midkapfonds daalde met 1,05 euro tot 49,70 euro.