Laat doelpunt Bruggink redt seizoen PSV

En zo kreeg Bobby Robson toch nog een heldenafscheid. PSV plaatste zich na een bizarre slotminuut van de laatste speeldag van de eredivisie voor de voorronde van de Champions League. Dus zongen de Eindhovense spelers hun trainer in de kleedkamer toe. `Bobby bedankt, Bobby bedankt'. Robson straalde als een trotse vader. ,,Ik kan met een gerust hart terug naar Engeland'', zei de trainer, die volgend seizoen wordt opgevolgd door Eric Gerets. ,,Tot ziens.''

Halverwege de laatste competitieronde was de ploeg van Robson nog heel ver verwijderd van de derde plaats. PSV stond zelf met 2-0 achter bij FC Utrecht, concurrent Vitesse leidde bij Feyenoord en bij RKC-Roda JC was de stand 1-1. Op dat moment had PSV liefst zes punten minder dan Vitesse. Robson zag het toen ook niet meer zitten. ,,De hele week ben je met zo'n wedstrijd bezig en dan sta je de eerste vijf minuten te slapen'', zei hij.

Michael Mols en John de Jong zetten FC Utrecht met prachtige doelpunten op 2-0. Mols nam daarmee afscheid van het publiek, De Jong leek ook te gaan vertrekken, maar FC Utrecht en PSV kwamen na de wedstrijd niet tot overeenstemming over de afkoopsom. Na rust kwam PSV terug, maar erg overtuigend was het allemaal niet. Verdediger Bosschaart trapte Ruud van Nistelrooy ongelukkig op de hakken en de topscorer (31 doelpunten) benutte zelf de strafschop. De 2-2 kwam nog knulliger tot stand. Invaller Gakhokidze kreeg zijn eigen mislukte schot terug in zijn gezicht en de bal verdween op wonderbaarlijke wijze in het doel.

Maar ook toen was er nog niet veel aan de hand. Vitesse stond gelijk tegen Feyenoord en leek als derde te gaan eindigen. Bovendien werd bij PSV de gefrustreerde Luc Nilis uit het veld gestuurd, nadat hij scheidsrechter Dick Jol een duw had gegeven. Met tien man was er weinig hoop meer voor PSV. Maar uitgerekend doelman Ronald Waterreus, die waarschijnlijk moet plaatsmaken voor nieuwe aankoop Kralj, stuwde zijn medespelers op. Hij sprintte naar de middenlijn, nam daar de bewaking van Mols over en duwde Skerla naar voren.

,,Ik wist niet dat we de Champions League nog konden halen. Maar ik wilde de wedstrijd wel winnen. Al was het maar voor al die supporters die ons tijdens dit matige seizoen hebben gesteund'', vertelde Waterreus later. ,,Of ik de enige bij PSV was die professioneel dacht? Ach, dat weet ik niet. Laten we nu maar blij zijn.''

Het was uiteindelijk invaller Arnold Bruggink die met een mislukte kopbal miljoenen voor PSV verdiende. Hij raakte de bal nauwelijks, maar het betekende wel 2-3. Even beseften Bruggink en zijn ploeggenoten niet wat het winnende doelpunt betekende. Pas toen reserve Theo Lucius het veld inrende en over het verlies van Roda JC en Vitesse vertelde, was er de enorme ontlading. ,,Wat een scenario! Dit past precies bij dit seizoen'', zei Bruggink. In de kleedkamer volgde de weggestuurde Nilis de ontwikkelingen via Teletekst. Gerets, de nieuwe trainer, vernam de blijde boodschap via de telefoon op zijn vakantieadres op Mallorca.

PSV werd op basis van een beter doelsaldo derde. `Verliezer' Vitesse treurde diep in De Kuip. Door een laat doelpunt van Tomasson nam kampioen Feyenoord met een overwinning (2-1) afscheid van het geslaagde seizoen en viel Vitesse terug naar de vierde plaats. Nikos Machlas liet hangend op een reclamebord zijn tranen lopen. ,,Ik voel me heel erg slecht'', stamelde de spits. Verdediger Marc van Hintum was realistisch. ,,We hebben terecht de Champions League niet gehaald. Niet hier, maar op eigen veld hebben we het laten liggen. Dit is een hele trieste apotheose.''