Krajicek sluit baalweek af met overwinning

In een uiterste poging nog iets van zijn gravelseizoen te maken, nam Richard Krajicek vorige week een week vrijaf. Zijn eerste racketloze `baalweek' in twee jaar betaalde zich gisteren uit. In de eerste ronde op Roland Garros behaalde Neerlands beste tennisser een regelmatige overwinning op de Amerikaan Jan-Michael Gambill, 7-6, 6-3 en 6-2.

Van de vijf andere Nederlanders die op de eerste dag van de open Franse kampioenschappen in actie kwamen, kon alleen Kristie Boogert het voorbeeld van Krajicek volgen. Boogert had met haar aanvallende spel succes tegen de Hongaarse qualifier Anna-Maria Foldenyi, 6-1 en 6-4.

Roland Garros was precies een uur oud toen Amanda Hopmans al naar huis kon. De 23-jarige maakt haar grandslamdebuut op het centrecourt tegen Martina Hingis, de Zwitserse nummer één van de wereld. Hopmans begon hoopvol met een servicedoorbraak. Maar toen Hingis zich had warmgeslagen, was het snel gebeurd: 6-1 en 6-4.

Miriam Oremans moet minstens zo onder de indruk zijn geraakt van Chanda Rubin. De Amerikaanse maakte er een fraaie trainingspartij van, 6-0 en 6-3. ,,Ik ben weggeveegd'', besefte Oremans. Ook Brenda Schultz-McCarthy stelde teleur. Na haar rugblessure, die haar precies een jaar aan de kant hield, begon Schultz goed tegen de Australische Alicia Molik. Maar na sterk begin brak gebrek aan ritme haar op: 6-3, 3-6 2-6. Na haar nederlaag verdween Schultz meteen van het tennispark, daarmee een fikse boete riskerend voor het niet komen opdagen bij de verplichte persconferentie.

Ook John van Lottum lapte de fatsoensregels aan zijn laars. De wispelturige Nederlander verloor weer eens van zichzelf. Tegen de matige Italiaan Davide Sanguinetti kwam Van Lottum nimmer in zijn ritme. Hij speelde als ,,een dweil'' en verloor kansloos: 6-4, 6-2, 3-6 en 6-3.

Herhaaldelijk misdroeg Van Lottum zich zonder dat de umpire ingreep. Dieptepunt was het moment dat hij zijn ouders in de derde set op niet mis te verstane wijze (,,Rot op!'') verzocht de tribune te verlaten. Na afloop verweet Van Lottum zijn vader ,,asociaal gedrag''.