Kerngeheimen VS in Chinese handen

Dankzij systematische diefstal van Amerikaanse militaire geheimen is China in staat de meest geavanceerde kernwapens te bouwen, die niet onderdoen voor de Amerikaanse.

Door de spionage, die aan het eind van de jaren '70 begon en die ,,hoogstwaarschijnlijk nog steeds voortduurt'', is China sneller in staat geweest ,,moderne strategische wapens te ontwerpen, te ontwikkelen en met succes uit te testen'' dan anders mogelijk zou zijn geweest.

Dat staat in een 700 pagina's tellend rapport over Chinese spionageactiviteiten dat is opgesteld door een Congrescommissie onder voorzitterschap van de Republikeinse afgevaardigde Christopher Cox, en waarvan de inhoud vanochtend naar buiten is gebracht door het persbureau AP. De conclusie dat China door de diefstal van nucleaire geheimen in slechts een paar jaar tijd de sprong heeft kunnen maken naar een modern strategisch wapenarsenaal, zal in de VS leiden tot heftige politieke discussies: niet alleen over de Amerikaans-Chinese betrekkingen, maar ook over het optreden van de regering-Clinton tegen spionage. Het Congres reageerde afgelopen maart woedend toen onthullingen verschenen over spionage in het wapenlaboratorium in Los Alamos in New Mexico.

Volgens het rapport-Cox heeft China geheimen gestolen over de zeven belangrijkste nucleaire raketkoppen in het huidige Amerikaanse arsenaal en over de neutronenbom. Het Chinese nucleaire wapentuig dat op basis van geheime Amerikaanse gegevens is ontwikkeld, is kwalitatief waarschijnlijk ,,net zo goed'' als de Amerikaanse wapens. Een van de wapens betreft de W-88, een kleine kernkop die vanaf onderzeeboten kan worden gelanceerd, en die ,,het meest geavanceerde kernwapen is dat de VS ooit hebben gebouwd''. Volgens de commissie-Cox zal China de gestolen informatie gebruiken voor de bouw van een nieuwe generatie kernwapens die niet langer vanaf een vaste plaats worden gelanceerd, maar vanaf mobiele bases. Op dit moment legt China de laatste hand aan de ontwikkeling van twee mobiele kernwapensystemen die vanaf land operationeel zijn en een dat vanaf onderzeeboten wordt aangestuurd. Met deze kernwapens zal China ,,de VS kunnen bereiken'', aldus het rapport. ,,De eerste mobiele ICBM's zullen mogelijk in 1999 worden getest en zouden al in 2002 in gebruik kunnen worden genomen.'' Dat China systematisch militaire geheimen heeft gestolen over onder andere het moderniseren van begeleidingssystemen voor ballistische raketten, is de afgelopen maanden al uitgelekt. De aantijging dat de in Taiwan geboren Wen Ho Lee jarenlang in Los Alamos gespioneerd heeft, heeft grote ophef veroorzaakt. De regering ligt onder vuur omdat zij aanwijzingen voor de diefstal zou hebben genegeerd. (AP)

hoofdartikel: pagina 9