`Italiaanse' Gandhi toch kandidaat

Na een week van demonstraties tegen haar ontslag is Sonia Gandhi gisteravond teruggekeerd als voorzitter van de Indiase Congrespartij.

Volgens de Indiase media zou de Congrespartij vandaag bekend maken dat de 52-jarige weduwe van Rajiv Gandhi de kandidaat wordt voor het premierschap tijdens de verkiezingen na de zomer.

Sonia Gandhi trad vorige week af als voorzitter van de partij nadat drie prominente partijleden hadden gezegd dat zij wegens haar Italiaanse afkomst niet in aanmerking zou mogen komen voor het premierschap. De drie, aangevoerd door oud-minister van Defensie Sharad Pawar, werden uit de Congrespartij gezet en zullen vermoedelijk nog deze week een nieuwe partij oprichten.

Sonia Gandhi trok haar ontslag in na een week vol protestmarsen en hongerstakingen voor haar woning in het centrum van de hoofdstad New Delhi. Nadat het nieuws gisteravond bekend werd, ontstaken aanhangers van de Congrespartij op verschillende plaatsen in het land vuurwerk en bedankten Sonia voor haar ,,moedige besluit''.

Waarnemers verwachten dat de splitsing van de 113-jaar oude Congrespartij negatieve gevolgen zal hebben voor partij tijdens de komende verkiezingen.

De kans lijkt groot dat de verkiezingscampagnes van veel partijen worden beheerst door de discussie over de buitenlandse afkomst van Sonia Gandhi. Volgens de Indiase grondwet mag zij premier worden omdat zij de Indiase nationaliteit bezit. Sonia Maino trouwde in 1968 met Rajiv Gandhi, de zoon van oud-premier Indira Gandhi. In 1983 verruilde zij haar Italiaanse nationaliteit voor de Indiase.

Een aantal partijen, waaronder de regerende nationalistische hindoepartij BJP van demissionair premier Atal Behari Vajpayee, heeft al gezegd te zullen streven naar een wet waarin staat dat de president, de vice-president en de premier in India moeten zijn geboren. Ook de nieuwe partij van Sharad Pawar zou dat tot een belangrijk punt in het nieuwe partijmanifest willen maken.

Sonia Gandhi werd vorig jaar voorzitter van de Congrespartij nadat zij jarenlang een teruggetrokken bestaan had geleid na de moord op haar echtgenoot, in 1991. Onder haar leiding behaalde de Congrespartij het afgelopen jaar een aantal opmerkelijke successen bij verkiezingen in de deelstaten Rajasthan, Madhya Pradesh en in New Delhi, waar de regerende BJP werd gedecimeerd.

Op een bijeenkomst in een stadion in New Delhi zei Sonia Gandhi vanochtend tegen drieduizend enhousiaste aanhangers dat zij bereid is ,,haar laatste druppel bloed voor India te vergieten''.

    • Rob Schoof