Internationale beurzen

LONDEN

De meeste Europese aandelenbeurzen stonden vanochtend in de min nadat de beurs van New York gisteren 1,6 procent verloor. In Londen was de FTSE-index vanochtend 1,5 procent gedaald tot 6226 punten. Allied Domecq, dat voor 8 miljard gulden zijn pubs verkoopt aan Whitbread, boekte 1,4 procent winst.

FRANKFURT

Lagere koersen in de financiële sector trokken de Duitse DAX-index met 2,3 procent omlaag tot 5145 punten. De koers van het telecomconcern Deutsche Telekom, dat de gewenste fusie met Telecom Italia zag mislukken, daalde met 3,3 procent. Een ander telecombedrijf, Mannesmann, wordt geacht te kunnen profiteren van de Olivetti-deal en steeg met 4 procent.

PARIJS

De Franse CAC-40 index stond in de loop van de ochtend 1,7 procent lager op 4325 punten. Het nieuwe farmacie-aandeel Sanofi-Synthelabo, ontstaan na een fusie, daalde met 1 procent. Wel groeikansen, maar een duur aandeel, zeiden analisten.

TOKIO

De Nikkei-index van de effectenbeurs van Tokio sloot vanmorgen 1,1 procent lager op 16.214 punten. Zorgen over de Japanse economie, de koersdaling van de dollar ten opzichte van de yen en de daling van de koersen op Wall Street droegen bij aan de negatieve stemming.

NEW YORK

Het sentiment op de beurs van New York werd bepaald door een analist van CSFB die waarschuwde dat het millenniumprobleem een aanslag zal doen op de winsten in de bankensector. Ook technologiefondsen daalden in waarde. De Dow Jones-index daalde met 174 punten tot 10.655 punten. De Nasdaq sloot 2,6 procent lager.

Overigens is het mogelijk dat Wall Street vanaf 1 juli langer open blijft. Het beursbedrijf beslist daarover op 3 juni. De beeldschermbeurs Nasdaq, waar onder meer Microsoft wordt verhandeld, besluit deze week of er een tweede handelssessie komt, van 17.30 tot 21.00 uur Amerikaanse Oostkust-tijd.