Informatie

Tjeenk Willink voelt zich gesteund in zijn opvatting door uitlatingen van oud-premier Biesheuvel (CDA). Deze zei in het weekeinde dat D66 ,,zwaar overtrokken'' heeft gereageerd op het afwijzen van het referendumvoorstel in de Eerste Kamer. Tegelijk kritiseerde Biesheuvel zijn partijgenoot De Hoop Scheffer, die vorige week direct aandrong op vervroegde verkiezingen. Volgens de oud-premier ,,moet je bij de koningin niet aankomen met enge partijpolitieke standpunten''.

In de PvdA bestaat verschil van mening of de partij moet doorregeren met de VVD of moet aansturen op vervroegde verkiezingen als de poging om de coalitie met D66 te lijmen mislukt. K. Adelmund, voormalig partijvoorzitter en demissionair staatssecretaris van Onderwijs wil ,,op basis van goede afspraken'' doorregeren met de VVD. Anders dan fractieleider Melkert vindt zij dat de partij hiervoor ,,een ruim mandaat van de kiezer heeft''.

D66 zou worden gehalveerd als er nu Kamerverkiezingen werden gehouden, zo blijkt uit onderzoek van de actualiteitenrubriek Nova. De partij zou van veertien zetels teruggaan naar zeven.