Hockeyers Den Bosch winnen Europa Cup

Den Bosch heeft de kater van het verspelen van de landstitel op passende wijze weggespoeld. In Terrassa won de hockeyploeg van trainer-coach Toon Siepman gisteren de Europa Cup voor landskampioenen door in de finale de Spaanse thuisploeg Club Egara met 2-1 te verslaan. ,,Twee kansen, één prijs. We kunnen dik tevreden zijn'', sprak Siepman gisteren vanuit Barcelona.

Den Bosch werd vorige maand uitgeschakeld in de strijd om de Nederlandse titel. In een enerverend drieluik in de halve finales van de play-offs bleek Oranje Zwart te sterk voor de titelverdediger. Het Europa-Cuptoernooi in de Catalaanse hockeyenclave Terrassa was voor Den Bosch, vorig jaar winnaar van de Europa Cup II, dan ook een uitgelezen mogelijkheid het seizoen goed te maken.

Coach Siepman was vooraf enigszins bevreesd voor de opponenten in groep B. Het lot had de Brabanders gekoppeld aan de kampioenen uit twee sterke hockeynaties, Engeland (Cannock) en Duitsland (Harvestehuder THC), en een outsider uit Wit-Rusland, Stroitel Brest. Egara daarentegen moest het in groep A onder meer opnemen tegen de onbeduidende titelhouders uit Frankrijk (Montrouge) en België (Royal Herakles). ,,De Spanjaarden hebben het ons niet bepaald makkelijk gemaakt'', verzuchtte Siepman twee dagen voor vertrek.

Vrijdag viel een loden last van zijn schouders toen Den Bosch met 2-0 won van Cannock, dat een dag later Harvestehuder op 1-1 hield. Den Bosch liep Brest met 6-1 onder de voet, waardoor de ploeg van Siepman een dag later kon volstaan met een gelijkspel (1-1) tegen de Duitsers. ,,Daar hebben we de basis van onze overwinning gelegd'', aldus Siepman, die de organisatie bij nader inzien dankbaar was voor de groepsindeling. ,,Want wij kregen de kans om te groeien in het toernooi, terwijl de Spanjaarden pas op de slotdag het achterste van hun tong moesten laten zien. En toen was het te laat.''

Den Bosch domineerde vooral voor rust. Met uiterst verzorgd en gedisciplineerd spel trok de ploeg het initiatief naar zich toe. Mede op advies van oud-speler Marc Lammers, tegenwoordig bondscoach van de Spaanse vrouwen, zette Siepman middenvelder Roy Bax in als bewaker van spits Pol Amat. ,,Daarmee was de angel eruit'', verklaarde Siepman.

Het overwicht leidde vlak voor de onderbreking tot de openingstreffer van Gijs Volders, die op aangeven van topscorer Piet-Hein Geeris raak schoot. In de tweede helft vergrootte Geeris de marge met een droge uithaal, waarna Egara aan een slotoffensief begon. Dat resulteerde tien minuten voor tijd in de 2-1 van de stick van Amat, een van de negen (ex-)internationals van Egara.

De zege kwam nog bijna in gevaar toen doelman Ronald Jansen kort daarop voor vijf minuten naar de kant werd gestuurd. Volgens de scheidsrechters had de 35-jarige routinier een tegenstander omver gedwud. Een onbegrijpelijke beslissing in de ogen van Siepman. ,,Een van die Spanjaarden wilde de bal snel uit het doel halen na die 2-1. Hij wilde dwars door Ronald heen en ging vervolgens heel theatraal naar de grond.''

Zonder de vier internationals van Den Bosch (Delmee, Geeris, Jansen en Van der Weide) oefende de Nederlandse ploeg in Spanje twee keer tegen Canada. Zaterdag kwam de wereld- en olympisch kampioen niet verder dan 3-3, gisteren verloor de gelegenheidsformatie van bondscoach Maurits Hendriks met 3-2 van het elftal dat vorig jaar op de achtste plaats eindigde bij het wereldkampioenschap in Utrecht. Behalve het Bossche viertal ontbrak ook Teun de Nooijer. Na een slopend seizoen had de Bloemendaal-middenvelder rust gekregen.

Nederland vervolgt de voorbereiding op het toernooi om de Champions Trophy in Brisbane vrijdag met een oefenduel tegen Engeland. Twee dagen later staan beide teams opnieuw tegenover elkaar in Rotterdam. Voor titelverdediger Nederland begint het jaarlijkse zeslandentoernooi op vrijdag 11 juni met een duel tegen Zuid-Korea.