Het Internet moet Kosovaren herenigen

Het Internationale Rode Kruis heeft extra middelen ingezet om uiteengerukte families uit Kosovo weer bij elkaar te brengen: Internet en mobiele telefonie.

De prikborden met noodkreten in de vluchtelingenkampen zijn vol, de lokale telefoonlijnen in Macedonië en Albanië overbelast. En op de radio mogen de vluchtelingen niet meer dan twee zinnen richten tot hun vermiste familieleden. De hereniging van door het Kosovo-conflict uit elkaar gerukte families verloopt traag.

Zo traag, dat het Internationale Rode Kruis sinds vorige week Internet en de mobiele telefonie inzet om ontheemde Kosovo-Albanezen – 958.900 volgens de laatste cijfers van de UNHCR – te helpen bij het zoeken famlilieleden die zij uit het oog hebben verloren. De hulporganisatie heeft computers met modems geïnstalleerd in al haar kantoren in Albanië, Macedonië, Joegoslavië en Bosnië.

Vorige week werd de Internetpagina www.familylinks.icrc.org geopend waarop een uitgebreid bestand staat met namen van vluchtelingen en hun huidige verblijfplaats. Vluchtelingen kunnen hun eigen naam toevoegen, vermiste familieleden traceren en eventueel een bericht sturen, via het Rode Kruis, naar de mensen in het bestand. Volgens het Rode Kruis is het traceersysteem al door zeker 10.000 families gebruikt.

,,De exodus van zoveel mensen in zo'n korte tijd naar landen die zijn aangesloten op het Internet en het feit dat veel vluchtelingen bekend zijn met moderne technologie heeft ons ertoe gezet deze stap te nemen'', aldus Olga Villarubia, systeembeheerder van het Rode Kruis, in een persbericht. Leken op het gebied van Internet kunnen worden bijgestaan door personeel van het Rode Kruis.

Het Rode Kruis hoopt dat via het Internet vaart wordt gezet achter de gezinshereniging. Die verloopt in het huidige conflict moeizaam omdat van veel vluchtelingen de identiteitspapieren zijn afgepakt. Dat is tijdens de oorlog in Bosnië bijvoorbeeld niet gebeurd.

In samenwerking met het Zweedse telecommunicatiebedrijf Ericsson wordt in Kukës in Albanië een zendmast gebouwd, die het zenuwcentrum zal vormen van een mobiel netwerk. Honderd conventionele, niet-mobiele telefoons zullen over meerdere vluchtelingenkampen worden verspreid en worden aangesloten op dit netwerk. Zo hoopt het Zweedse bedrijf een einde te maken aan de lange rijen van vluchtelingen, die voor een kort gesprek naar familieleden in het buitenland zijn aangewezen op de enkele satelliettelefoons die (soms) in de kampen aanwezig zijn.

Ericsson heeft twee miljoen dollar uitgetrokken voor de bouw van het alternatieve telefoonnetwerk en verwacht dat het midden juni klaar zal zijn. Het Zweedse bedrijf heeft van oudsher een belangrijk marktaandeel in de Balkan en beschouwt het als zijn ,,sociale verantwoordelijkheid'' om de vluchtelingen uit de brand te helpen, zo laat het weten in een persbericht. De Finse rivaal van Ericsson, Nokia, heeft een miljoen gulden gedoneerd aan het Rode Kruis, maar heeft geen deel in de bouw van het mobiele netwerk.